Pozornica

"Totovi" premijerno na sceni Sarajevskog ratnog teatra

"Totovi" premijerno na sceni Sarajevskog ratnog teatra
Foto: Sarajevski ratni teatar | "Totovi" premijerno na sceni Sarajevskog ratnog teatra

SARAJEVO - Predstava "Totovi" autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana premijerno će biti odugrana na daskama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) sutra sa početkom u 20 časova.

Komad je groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka prema noveli "Dobrodošlica za Majora" iz 1966. godine, a inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943. godine.

"Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif. Historija se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena pa tako i mnogo Totova. Ako historija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kada kaže 'I sam baci kamen u dolinu'", zapisao je o predstavi Ištvan Erkenj.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim čine dramaturgija Vedrana Božinović, za scenografiju i kostimografiju zadužena je Adisa Vatreš Selimović, fotografiju Velija Hasanbegović, a za dizajn plakata Naida Čelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije