Pozornica

"Tramvaj zvani čežnja" u SARTR-u: "Svi smo jednako nesretni i jednako čeznemo"

"Tramvaj zvani čežnja" u SARTR-u: "Svi smo jednako nesretni i jednako čeznemo"
Foto: Sarajevski ratni teatar | "Tramvaj zvani čežnja" u SARTR-u: "Svi smo jednako nesretni i jednako čeznemo"

SARAJEVO - Predstava "Tramvaj zvani čežnja" na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) ponovo će biti odigrana 30. januara od 20 časova.

Drama napisana 1947. godine možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tenesija Vilijamsa, a popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elija Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivijen Li.

Takođe, prema motivima ovog dramskog teksta Vudi Alen 2013. godine stvara film "Blue Jasmine".

Predstava je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

"'Tramvaj zvani čežnja' govori o dva različita koncepta poimanja života - jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje. Radnja ovog pozorišnog djela zapliće se tako što Blanš Duboa dolazi u posjetu svojoj sestri Steli i njenom mužu Stenliju, kako bi smirila duhove prošlosti i pokušala da otpočne novi život. U trošnoj kući siromašnog predgrađa dolazi do sukoba dva pomenuta koncepta, čiji su predstavnici Blanš i Stenli", saopšteno je iz SARTR-a.

Drama koja se i nakon više decenija čini aktuelnom, dio je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij", a koji je SARTR, kako je navedeno, pokrenuo sa ciljem afirmisanja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica.

"U predstavi se sukobljavaju moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost, zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanš, Stenli, Stela, Mič, svi mi, jednako smo nesretni. I jednako čeznemo. Za jasnoćom u zamagljenom svijetu", zaključeno je u saopštenju.

U predstavi igraju Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Matea Mavrak i Noa Jugo. Režiju potpisuje kompletan ansambl predstave.

Dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a kostimografiju je radila Lejla Hodžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije