Pozornica

Trebinje domaćin smotre najboljih amaterskih pozorišta

Trebinje domaćin smotre najboljih amaterskih pozorišta
Foto: N.N. | Trebinje domaćin smotre najboljih amaterskih pozorišta

U Trebinju sutra počinje 65. Festival festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, a manifestaciju će i ove godine otvoriti Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, i predsjednik Umjetničkog savjeta ovog festivala.

Takmičarski dio programa počinje ostvarenjem Bjelopoljskog pozorišta, komadom "Danilo", po tekstu i u režiji Dragana Koprivice, a do utorka, 26. jula, na sceni Kulturnog centra Trebinje biće izvedeno još šest predstava ansambala iz Crvenke, Bugojna, Zagreba, Skoplja, Trstenika i Trebinja, koji će se takmičiti za "Zlatnu masku", najveće festivalsko priznanje.

Uoči zvaničnog otvaranja će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba Narodnog pozorišta Beograd "Borislav Grigorović, reditelj", autora Dragice Gaćeše.

U četvrtak, 21. jula, na programu je predstava "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, koju rediteljski potpisuje Igor Pavlović, a u petak se predstavlja Teatar FEDRA Bugojno sa komadom "Biti Hamlet", u adaptaciji i režiji Senada Milanovića.

Divan teatar Zagreb izvešće predstavu "Antigona" u subotu, 23. jula, u režiji Kristijana Žan-Mišela Jalžečića, a dan kasnije nastupa Čekori pozorište Skoplje komadom "Glasovi" Ljubomira Moreva, u režiji Maje Đurčevske.

Takmičarski program festivala u ponedjeljak, 25. jula, nastavlja se ostvarenjem "Srpska drama" Siniše Kovačevića, u izvođenju Trsteničkog pozorišta i Dramskog ateljea KUD-a "Vuk Karadžić", u režiji Miloša Miloševića Šike.

Posljednjeg dana festivala će ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvesti komad "Zamalo pred vratima" Igora Svrdlina, u režiji Darka Kurtovića.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u utorak, 26. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje "Festival u objektivu" od 22.30 te večeri muzike i humora Dragana Koprivice, koje počinje u 23 časa na terasi Kulturnog centra.

"Zlatne maske" će biti dodijeljene za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

"Zlatna maska" koja se dodjeljuje za najbolje rediteljsko ostvarenje ubuduće će nositi ime "Borislav Grigorović", u čast velikog reditelja i dugogodišnjeg člana Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

Centralnu manifestaciju će pratiti i bogat prateći program, izložbe, promocije knjiga, projekcije dokumentarnih filmova, a biće organizovana i tribina na temu "20 godina obnovljenog Festivala festivala", dok će na gradskim ulicama biti priređeni muzičko-scenski performansi Ulično pozorište - pučki teatar "Ibijevo ćoše".

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj grad Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije