Pozornica

Treći susret veterana KUD-ova obilježila humanost

Treći susret veterana KUD-ova obilježila humanost
Foto: Srna | Treći sisret veterana KUd-ova obilježila humanost

ŠAMAC - U Šamcu je održan Treći susret veterana kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i Srbije, čiji je koncert bio humanitarnog karaktera, posvećen folklorašici Isidori Vučković iz Čelareva koja je nakon teške povrede na radu ostala nepokretna i trebalo bi da nastavi liječenje u Njemačkoj.

Susret pod nazivom "Šta nam mogu godine kad je srce mlado" održan je u organizaciji Udruženja "Ivanin zlatni vez".

Koreografijama iz svojih opština predstavilo se 11 kulturno-umjetničkih društava, a koncert su pratile i četiri delegacije KUD-ova "Bambi plus" iz Beča, "Alat Svislajon" iz Trebinja, "Koreni" iz Bačke Palanke i KUD "Karadžić" iz Loznice.

Na koncertu su učestovala KUD-ovi "Petar Kočić" iz Čelareva, "Modriča" iz Modriče, "Pelagić" iz Banjaluke, "Dugo Polje" iz Dugog Polja, Veterani "Mladost" iz Zalužana, "Omarska" iz Omarske, "Vez" iz Teslića, "Iskon" iz Šimanovaca, "Dušan Stanković" iz Čečave, udruženje "Ivanin zlatni vez", te Pjevačko društvo "Heruvimi" iz Šamca.

Treće susrete veterana otvorio je predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović, koji je istakao da je opština napravila veliki iskorak na polju kulture u posljednjih par godina, a da je tome mnogo doprinijela i ova manifestacija.

"Pored mnogih manifestacija iz oblasti kulture i ovu manifestaciju smo finansijski podržali", kaže Varadinović.

Predsjednik KUD "Petar Kočić" iz Čelareva Dragana Marijanović rekla je da im je ovo drugo gostovanje u Šamcu i da su se predstavili igrama iz Pčinje.

"Veoma smo zahvalni organizatoru koncerta koji je humanitarnog karaktera i posvećen našoj Isidori Vučković koja je prošle godine bila sa nama u Šamcu i to je bio njen poslednji koncert. Nakon toga u par mjeseci doživela je tragediju i bori se za život. Naši prijatelji iz Šamca izašli u susret da ovaj koncert bude u njenu čast", kaže Marijanovićeva.

Predsjednik KUD veterani "Iskon" iz Šimanovaca Mirko Karleš rekao je da su drugi put u Šamcu, da su izvodili igre iz Srema, dok su prošle godine predstavili igre jugoistočne Srbije.

Bojan Raković iz KUD "Omarska" iz Omarske ističe da su prvi put sa svojim rekreativcima u Šamcu, te da je veteranska grupa izvela igre Podgrmeča.

On je dodao da ovaj KUD postoji od 2007. godine i ima 170 članova, a da ih je večeras u Šamcu 50, te da su srećni i ponosni što upoznaju nove prijatelje i šire prijateljstva.

Predsjednik udruženja "Ivanin zlatni vez" Ivana Bendarević rekla je Srni da Susret veterana poprima međunarodni karakter, te dodala da su se večeras predstavili publici igrama iz Posavine.

"Ove godine koncert posvećujemo folklorašici Isidori Vučković iz Čelareva koja je na poslu povrijedila kičmenu moždinu i ostala nepokretna. Nakon dugog liječenja u Srbiji, trebalo bi da nastavi liječenje u NJemačkoj", navela je Bendarevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije