Pozornica

Tri dramska naslova naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Tri dramska naslova naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | Tri dramska naslova naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

SARAJEVO - "Sve se nekako preživi, osim smrti", "O medvjedima i ljudima" i "Ivanov" nazivi su predstava koje će se naredne sedmice biti odigrane na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kako je saopšteno iz NPS, predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti" u režiji Dine Mustafića, rađena po tekstu Ljubice Ostojić prva je na repertoaru 19. februara sa početkom u 19.30.

"Svaki grad se mijenja baš poput junaka ove drame. Volim sarajevski ironični pogled na sebe, kao i skeptičan pogled na svijet. Zbog toga je Sarajevo sudbinski i mitski grad. Malo je sredina u kojima se ljubav i kompliment prema sopstvenom gradu izražavaju sa porugom, štosom i negacijom, jer bi u suprotnom sve bilo pleonazam i kič, pa stoga i mi, u radu na ovoj predstavi, nismo željeli napuštati taj 'prepoznatljivi' duh, sve dok možemo preživjeti", naveo je Mustafić.

U ovom komadu uloge ostvaruju Ejla Bavčić Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Vedran Đekić, Emina Muftić, Amila Terzimehić i Dina Mušanović. Muzičar je Toni Toplan, plesači Hariz Šabanović i Jasenko Matković, a u predstavi učestvuju i članovi hora Opere NPS.

Dramaturgiju je potpisala Ljubica Ostojić, scenografkinja je Mirna Ler, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitor Damir Imamović.

Za ljubitelje komedije igraće se predstava "O medvjedima i ljudima" autora i režisera Saše Anočića, koja je na repertoaru 21. februara u 19.30.

"O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko 'oštećenje'. To 'oštećenje' ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju 'medvjedi', pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo", o predstavi je rekao Anočić.

U komadu "O medvjedima i ljudima" igraju Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić, Isa Seksan, Sara Bilić i Mirza Balić.

Dramaturgiju je potpisala Džejna Hodžić, scenografiju Josip Lovrenović, kostimografiju Lejla Hodžić, a autori muzike su Matija Antolić i Saša Anočić.

Dramska predstava "Ivanov" rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paola Mađelija biće izvedena u četvrtak u 19.30.

"Čitava se drama naših lica u 'Ivanovu' razapinje između prve i zadnje rečenice komada: 'Uplašili ste me', koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one 'Ostavite me!' kada jurne u stranu i ustrijeli se", navela je o predstavi Željka Udovičić Pleština, koja potpisuje adaptaciju teksta i dramaturgiju.

Ona dodaje da prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od "isječka života" imajući u vidu ljudske sudbine, veliku dramsku formu.

"Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma", zaključuje Udovičić Pleština.

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju su radili Paolo Mađeli i Lejla Hodžić, kostimograf je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Mađeli, a  autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije