Pozornica

Trijumf mjuzikla na "Drama Desku"

Trijumf  mjuzikla na "Drama Desku"
Trijumf mjuzikla na "Drama Desku"

Mjuzikl "Gentleman's Guide to Love and Murder" dominirao je na 59. godišnjoj dodjeli nagrada pozorišnih novinara i kritičara "Drama Desk", koja je održana u nedjelju naveče u "The Town Hallu" u Njujorku.

Bazirana na romanu Roja Hornimana "Israel Rank: the Autobiography of a Criminal" iz 1907. godine, ova komedija je proglašena i najboljim mjuziklom, a autor mjuzikla Darko Trešnjak, dobio je nagradu za najboljeg reditelja.

Ovaj komad o ubistvu, haosu i politici ukupno je osvojio čak sedam nagrada, ali ni predstave "All the Way" i "Hedwig and the Angry Inch", koje su važile za favorita, nisu ostale praznih šaka.

"All the Way", drama Roberta Šenkana, o zakonu američkog predsjednika Lindona B. Džonsona o građanskim pravima, tako je očekivano osvojila nagradu za najbolji komad, a zvijezda ove predstave, poznati glumac Brajan Krenston, dobio je nagradu za najboljeg glumca.

Nil Patrik Haris, glavni glumac predstave "Hedwig and the Angry Inch", čiji je naziv referenca na propalu operaciju promjene pola, podijelio je nagradu za najboljeg glumca u mjuziklu sa Džefersonom Mejsom iz spomenute predstave "Gentleman's Guide".

Odra Mekdonald nagrađena je kao najbolja glumica za ulogu u predstavi "Lady Day at Emerson's Bar and Grill", a mlada Džesi Miler, koja je trijumfovala ispred veteranki Saton Foster, Keli O'Hare i Ajdine Menezel, dobila je priznanje kao najbolja glumica u mjuziklu, a za tumačenje glavne uloge u predstavi "Beautiful: The Carole King Musical". Loren Voršam je proglašena najboljom sporednom glumicom u mjuziklu.

"A Gentleman's Guide to Love and Murder" je među sedam osvojenih nagrada, dobio i one za najbolji scenario, najbolju pjesmu i produkciju. Tako je Robert L. Fridman nagrađen za najbolji scenario mjuzikla te najbolji tekst pjesme uz koautora Stivena Lutvaka, dok je Ejron Rajn pokupio priznanje za najbolju produkciju.

Kada je u pitanju broj nagrada, niti jedna predstava nije mogla ugroziti "Gentleman's Guide", iako je "Beautiful: The Carole King Musical" dobio nagrade u tri kategorije. Pored već spomenute za glavnu ulogu u mjuziklu, nagradu je dobila i Anika Larsen, kao sporedna glumica u mjuziklu, koju je podijelila sa Voršamovom, a sama predstava nagrađena je za najbolji dizajn zvuka u mjuziklu.

"Drama Desk" nagrade prethode dodjeli priznanja "Tony", čiji će dobitnici biti poznati u nedjelju. Inače, rezultati "Drama Desk" nagrada su obično dobar pokazatelj, odnosno svojevrsna prognoza, kome će biti uručen "Tony", a mjuzikl "Gentleman's Guide to Love and Murder" je nominovan u čak deset kategorija ovog prestižnog priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije