Pozornica

Trivić: Neprihvatljivo sprečavanje ansambla iz Dervente da nastupi u Kataru

Trivić: Neprihvatljivo sprečavanje ansambla iz Dervente da nastupi u Kataru
Foto: N.N. | Trivić: Neprihvatljivo sprečavanje ansambla iz Dervente da nastupi u Kataru

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić osudila je postupak ambasadora BiH u Kataru Bisere Turković koja je spriječila KUD mladih "Bosiljak" iz Dervente da učestvuje na međunarodnom festivalu u toj zemlji, te poručila da je neprihvatljivo sprečavanje nastupa ansambla iz Srpske u Kataru zarad dnevnopolitičkih interesa.

Ona je navela da će zatražiti cjelovitu informaciju od ovog društva, ali i od predstavnika Republike Srpske na nivou BiH kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske moglo da zauzme stav o ovom pitanju.

"Kvalitetan rad i posvećenost naših kulturnih stvaralaca prepoznat je na međunarodnoj kulturnoj sceni, stoga je nemoguće opravdati ovakav postupak onih čiji je zadatak da rade na promociji kulturnih vrijednosti naše zemlje", rekla je Srni Trivićeva.

Ona je napomenula da Ministarstvo, zajedno sa stvaraocima u oblasti kulture, ulaže velike napore kako bi na pravi način bila predstavljena kultura Republike Srpske na međunarodnoj sceni, dodajući da će na tome raditi i ubuduće.

Pojedini mediji prenijeli su da su članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente spriječeni da predstave tradiciju svojih krajeva kroz igru i pjesmu na međunarodnom festivalu u Kataru jer je ambasador BiH u toj zemlji Bisera Turković insistirala da uveličaju proslavu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, koji Republika Srpska ne priznaje.

Članovi "Bosiljka" nisu otputovali na festival u Katar jer su odbili zahtjev Ambasade BiH u Kataru da nastupaju na svečanosti povodom 1. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije