Pozornica

U Banjaluci počeo "Mjesec pozorišta za djecu - Kulturica 2018"

U Banjaluci počeo "Mjesec pozorišta za djecu - Kulturica 2018"
Foto: N.N. | U Banjaluci počeo "Mjesec pozorišta za djecu - Kulturica 2018"

BANJALUKA - "Mjesec pozorišta za djecu - Kulturica 2018", u kom se očekuje da preko hiljadu predškolaca i osnovaca posjeti pozorište, u organizaciji NVO "Exit centar" i Gradskog pozorišta "Jazavac", u ovoj pozorišnoj počeo je večaras izvedbom predstave "Put po svijetu na trotinetu".

Pored ove, "Kulturica" će tokom tekućeg mjeseca organizovati još tri izvedbe predstava "Vitez iz Vilsonove" i "Kako su postale ružne reči", i to 13. maja u 12 časova u Domu kulture u Dragočaju, a 17. i 24. maja s početkom u 18 časova ponovo u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Željka Gajić, idejni pokretač "Kulturice", za "Nezavisne" je kazala da je "Mjesec pozorišta" podržala Gradska uprava Banjaluke, da je na sve predstave ulaz besplatan te da su namijenjene osjetljivoj grupi djece.

"Osim toga što će za te mališane biti održane predstave, sat prije svake izvedbe biće održavan revijalni dio, gdje su sponzori obezbijedili radionice, igraonice i poklone za mališane, tako da će to biti zabava za cijelu porodicu", kazala je Gajićeva, dodajući da "Kulturica", uz kulturni, podrazumijeva i edukativni aspekt.

Osnovna ideja projekta, nastavlja Gajićeva, jeste približiti djeci Banjaluke i okoline pozorišnu umjetnost, stvoriti naviku i kulturu odlaska u pozorište i postaviti temelje kulture kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja.

"Posebno za ovu namjenu jedan od sponzora izradio je govorni aparat u dječjem liku koji bi podučavao djecu bontonu u pozorištu i uopše njegovanju kulturne baštine", objašnjava Gajićeva kako je tehnologija ovaj put iskorištena u svrhu kulture. 

Kod djece predškolskog i školskog uzrasta, pojašnjava ona, izražen je problem nedovoljne asocijacije, djeca se sve manje kreću, kulturni aspekt je zapostavljen, a djeca najviše vremena provode ispred ekrana i pametnih telefona.

"Psiholozi ukazuju na trend rasta broja autistične djece, povećan je broj slučajeva nasilja u školama, roditelji nemaju vremena ni materijalnih sredstava da pruže djeci neki drug vid zabave i edukacije. Ovim projektom pokušavamo vratiti pozorište djeci i djecu pozorištu", tvrdi Gajićeva. Sponzor manifestacije je, između ostalih, i kompanija "M:tel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije