Pozornica

U Bratuncu odigrana pozorišna predstava "Sinovi umiru prvi"

U Bratuncu odigrana pozorišna predstava "Sinovi umiru prvi"
Foto: Srna | U Bratuncu odigrana pozorišna predstava "Sinovi umiru prvi"

U Bratuncu je večeras odigrana predstava "Sinovi umiru prvi", u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske, a u okviru akcije ove ustanove kulture "Narodno sa narodom".

Prvi put nakon rata stvorila se gužva za kupovinu ulaznica za jedan kulturni događaj u ovom mjestu.

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić kaže da ova turneja po istočnom dijelu Republike Srpske i Hercegovini i nastupi pred punim gledalištem predstavljaju izuzetno zadovoljstvo.

"Prijatno smo iznenađeni posjećenošću i interesovanjem publike za ovu predstavu. Ovo je iskrena priča o tužnim događajima iz novije istorije i publika zaista sa izuzetnom pažnjom prati izvođenje što nam daje dodatnu energiju i želju da dođemo u narod", rekao je Jokić Srni.

Glumac Aleksandar Stojković istakao je da je cilj akcije "Narodno sa narodom" Narodnog pozorišta Republike Srpske da, kao ustanova kulture od republičkog značaja, prikaže predstave publici i u onim mjestima u kojima njeni glumci nisu dugo gostovali ili nisu nikada bili.

On je naveo da predstava govori o aktuelnim problemima o traženju nestalih iz proteklog rata.

"Odlučili smo da predstavu 'Sinovi umiru prvi' odigramo i u Bratuncu jer je tematski značajna da je publika pogleda", rekao je Stojković.

On je dodao da decentralizacija i gostovanje Narodnog pozorišta po lokalnim zajednicama Republike Srpske u današnje vrijeme nije nimalo jeftina s obzirom na opšta poskupljenja i da se ova akcija realizuje zahvaljujući podršci kabineta predsjednika Republike Srpske.

Ističući da je predstava jedna vrsta crnog humora svojstvena ovom prostoru, koju je pisao Hrvat Mate Matičić iz Dalmatinske Zagore, Stojković je naglasio da je to potpuno isti mentalitet i problemi koje imaju ova dva naroda.

"Mi smo predstavu 'Sinovi umiru prvi' dramaturški i jezički prebacili u naš prostor", rekao je Stojković i dodao da je predstava, koja je imala premijeru 2016. godine, večeras izvedena po 52. put.

Stojković je istakao da je Narodno pozorište Republike Srpske ovom predstavom gostovalo u Rusiji, Austriji, na Sterijinom pozorju, Crnoj Gori i cijelom regionu, da je dobila mnoštvo nagrada i da dobro korespondira sa publikom.

Radovan Petković, direktor bratunačkog Doma kulture u kojem je predstava izvedena, rekao je da je ovo izuzetan kulturni događaj za Bratunac, što potvrđuje odziv publike.

"Ovdašnji ljubitelji pozorišta nemaju često priliku da gledaju predstave i ovo je posebno zadovoljstvo", istakao je Petković.

On je dodao da su besplatnim ulaznicama za ovu predstavu nagradili odlične učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola.

Narodno pozorište Republike Srpske gostovaće sutra u Foči, a u nedjelju, 19. juna, u Gacku.

Predstava će u ponedjeljak, 20. juna, biti odigrana u Nevesinju, a u utorak, 21. juna, u Bileći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije