Pozornica

U NP RS izvedena praizvedba predstave "Dučić"

U NP RS izvedena praizvedba predstave "Dučić"
Foto: N.N. | U NP RS izvedena praizvedba predstave "Dučić"

BANJALUKA - Predstava "Dučić", u režiji Juga Radivojevića, doživjela je svoju praizvedbu večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Drama o životu i radu Jovana Dučića (1874–1943) pokušava da sagleda život i djelo jednog od najznačajnijih pjesnika, mislioca i diplomate Srbije i Jugoslavije u turbulentnim vremenima oslobađanja južnoslovenskih naroda od Otomanske i Austrougarske monarhije, stvaranja i razaranja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, te potpunog razočarenja u ideju jugoslovenstva.

Buran društveni život ispreplitan je u ovom pozorišno-istorijskom dnevniku, u kojem su za potrebe drame pojedini istorijski fakti izmijenjeni, sa isto tako burnim privatnim životom Jovana Dučića.

U ulozi Jovana Dučića je Zlatan Vidović, a glumačku postavu čine i Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Dragoslav Medojević, Velimir Blanić, Aleksandar Ševo, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Goran Jokić…

Predstava je rađena po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, scenograf je Dragana Purković Macan, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić…

Među posjetiocima večerašnje praizvedbe bila je i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićevu je dočekao direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković, a predstavu je sa balkona pratila zajedno sa suprugom, prenosi "Srpskainfo".

Prva repriza je na repertoaru sutra u 20.00 časova.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije