Pozornica

U NP RS odigrana pretpremijera predstave "Mali ratovi i kabine Zare"

U NP RS odigrana pretpremijera predstave "Mali ratovi i kabine Zare"
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | U NP RS odigrana pretpremijera predstave "Mali ratovi i kabine Zare"

BANJALUKA - Predstava "Mali ratovi i kabine Zare" po tekstu Vide Davidović, a u režiji Ivice Buljana, pretpremijerno je odigrana sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, dok je premijerno izvođenje planirano za večeras.

Komad je podijeljen u dvije cjeline, odnosno "mali ratovi" se odnose na period devedesetih godina zahvaćen ratom u Bosni i Hercegovini, dok "kabine Zare" prate postratni, savremeni period.

Ova dva različita vremena su na sceni prikazana istovremeno, a glumci su uvijek prisutni, nekad kao aktivni učesnici scene, nekad kao nijemi posmatrači, a ponekad kao pozadinski likovi.

Radnja prati dvije mlade djevojke i iako se obje zovu Mala, Mala iz devedesetih, koju glumi Anđela Tasić, student četvrte godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, je zapravo majka maloj iz dvijehiljaditih, koju glumi takođe studentkinja Anđela Rakočević.

Obje Male se suočavaju s odrastanjem kroz probleme koje život stavlja pred njih.

Mala iz devedesetih u ratu gubi brata (Senad Milanović) i najbolju drugaricu (Nataša Perić),  a njena majka (Nikolina Friganović) je jedini lik koji je prati tokom čitave predstave i zbog čijih savjeta iz najbolje namjere Mala ulazi u brak sa ratnim profiterom (Anando Čenić), proživljavajući život s ukusom kajanja.

Ovdje do izražaja dolazi scenografija, koja je djelo Aleksandra Denića, a izgleda kao prednja strana kutije marlboro cigareta - dio koji nosi natpis "pušenje ubija" se koristi i kao paravan na sceni iza kojeg se glumci presvlače i označavaju početak nove cjeline u predstavi. Po podu je razbacano sijeno, koje se može tumačiti kao simbol siromaštva, ali i kao duvan za džinovsku kutiju cigareta.

Prelaske između scena označava muzika popularna u određenim periodima pa tako imamo prelaze od AC/DC do Britni Spirs, te autorsku muziku Petra Bilbije.

Novu cjelinu možemo prepoznati i po rečenici "iza sedam gora, iza sedam brda i dolina u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina", a kroz čitavu predstavu se protežu scene nasilja, seksualnosti, ogoljenosti.

Druga Mala odrasta u savremenom dobu i suočava se sa problemom anoreksije, koja je u predstavi prikazana kroz lik najboljeg druga Reksija (student Miloš Drljača), koji je u stopu prati.

Ipak, ono što posebno iznenađuje u ovom komadu je pedofilija, koja je razrađena kroz lik trenera plesa (Željko Erkić). Trener sa učenicom razvija neku vrstu veze, a ona nastoji da bude što mršavija, ne bi li dostigla kilažu iz perioda "kad ju je prvi put pogledao". Ovaj problem dodatno potpaljuje činjenica da njena majka (Mala iz devedesetih koju u kasnijem periodu glumi Nataša Ivančević) voli što joj je kćerka tako sitna i što liči na "njene", a ne na očevu stranu porodice.

Mala iz sadašnjosti ne uspijeva da razvije zdrave odnose ni sa drugim muškarcima, što vidimo kroz lik muškarca njenih godina (student Miloš Ćerić). Ovdje se i prvi put spominju "kabine Zare", kada mu Mala postavlja pitanje "Da li si ikad plakao u kabini Zare?", misleći na to da bez obzira na ekstremnu mršavost nije zadovoljna svojom kilažom.

Ono što je zajedničko objema Malima je nedostatak čvrste očinske figure.

Takođe, one nemaju kontrolu nad sopstvenim životom, Mala iz prošlosti se prepušta onome "što se od nje očekuje", odnosno šablonima koji su već zadati u patrijarhalnom društvu, dok Mala iz sadašnjosti pokušava da se otrgne i odlazi u Pariz.

Nemoguće je da se ne postavi pitanje da li je rješenje svih problema odlazak? Iako je ova predstava otvorila neka zanimljiva pitanja, ostaje utisak da će se generacijski ustaljeni šabloni nastaviti, jer je odnos kćerke i majke ostao nedorečen.

Prva repriza predstave planirana je za 18. mart u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije