Pozornica

Premijera predstave "Bordel Eden": Alegorična priča o postratnom bh. društvu

Premijera predstave "Bordel Eden": Alegorična priča o postratnom bh. društvu
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | U NPS premijera predstave "Bordel Eden": Alegorična priča o postratnom bh. društvu

SARAJEVO - Dramska predstava "Bordel Eden", rađena po motivima drame Benjamina Bajramovića, u režijskoj postavci Mirjane Medojević premijerno će biti izvedena sutra u 18 časova, a za kraj aktuelne sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Dramski tekst "Bordel Eden" označen žanrovski kao groteskna melodrama proglašen je najboljim angažiranim dramskim tekstom na Heratefactovom konkursu u toj kategoriji te je između 80 radova pristiglih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, Bajramovićevo ostvarenje ocijenjeno najboljim.

Dramaturgiju potpisuje Benjamin Konjicija, asistentkinje režije su Minja Novković i Mina Vavan, kostimografkinja je Lejla Hodžić, prostore su uredili Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Faruk Hajdarević, dok su za scenski pokret zaduženi Jurij Konjar i Ena Kurtalić.

"Benjaminov dramski tekst, žanrovski obilježen kao groteskna melodrama, ima vrlo jak i eksplicitno predstavljen politički kontekst unutar kojeg se narod metaforički izjednačava sa prostitutkama dok paralelno, put ljubavi biva opstruiran izvanjskim silama. Na sceni smo to nastojali odvesti do krajnosti, koristeći elemente ponuđene u tekstu, propitujući odnos tijela, tj. mesa i duha. Jedna od junakinja dramskog teksta Saba, sanja kako će iz pakla na koji je osuđena brodom otploviti na pučinu. U predstavi smo već na samom početku na splavu kojim plovimo i jasno je da ne postoji odredište, ali ne iz razloga što je sudbina mračna, nego zato što je put na koji polazimo nepoznat", navodi dramaturg Konjicija.

U NPS rečeno je da je ovo alegorična priča o postratnom bh. društvu i svoj njegovoj bijedi.

U predstavi koja će se igrati od 18 do 23 časa pojaviće se glumci Amina Begović, Amra Kapidžić, Sanela Pepeljak, Sanela Krsmanović, Dina Mušanović, Ana Tikvić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Mak Čengić, Mirvad Kurić, Damir Čobo, Alen Konjicija i Faruk Hajdarević.

Prva repriza predstave "Bordel Eden" na repertoaru je u subotu, 11. juna, takođe s početkom u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije