Pozornica

U Narodnom pozorištu Mostar 3. marta premijera predstave "Perzeide"

U Narodnom pozorištu Mostar 3. marta premijera predstave "Perzeide"
Foto: Ustupljena fotografija | U Narodnom pozorištu Mostar 3. marta premijera predstave "Perzeide"

MOSTAR - U Narodnom pozorištu Mostar intenzivno se radi na pripremi nove predstave, koja nastaje po tekstu "Perzeide" mlade autorice Emine Kovačević, a čija se premijera očekuje 3. marta u 20 časova.

"Tekst 'Perzeide' razvila sam istraživajući teme koje i rediteljicu i mene tište i potiču na angažiraniji umjetnički rad. Narodno pozorište u Mostaru ukazalo nam je potpuno povjerenje i umjetničku slobodu, što nas je ohrabrilo da istražimo kompleksna pitanja bračnog nasilja i nasilja nad ženama, i izrazimo stav i emociju kroz savremena teatarska sredstva. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa Karmen. Ova predstava je značajna i po tome što je ovo ujedno i prvi pozorišni angažman Karmen Obrdalj, te vjerujem da označava početak karijere jedne od budućih predstavnica savremenog bh. pozorišta", istakla je Emina Kovačević, autorka teksta.

Režiju potpisuje također mlada, ali vrlo ambiciozna i uspješna režiserka Karmen Obrdalj, koja je za svoje dosadašnje angažmane osvojila brojne nagrade.

"Do sada sam kao glavnu formu svog umjetničkog izražaja birala film. Međutim, poželjela sam istražiti pozorište i mogućnosti koje ono nudi u savremenom kontekstu. Sretna sam što je moj prvi pozorišni angažman ujedno i premijerno izvođenje domaćeg, savremenog dramskog teksta moje prijateljice, Emine Kovačević", navodi mlada režiserka.

Dalje navodi da smatra da je tema predstave izuzetno važna i da je neophodno progovoriti o problemima koje tematizuje.

"Tekst 'Perzeide' je tekst savremene forme, sa Emininim već prepoznatljivim spisateljskim karakteristikama. Istovremeno jeziv, ali i topao, ni u jednom trenutku ne pojednostavljuje kompleksnost situacije u kojoj se naše junakinje nalaze. Kao takav, siguran je temelj na kojem se osjećam slobodno da istražujem medij pozorišta, uz saradnju sa iskusnim ansamblom predstave i ostatkom autorskog tima", naglasila je režiserka.

U predstavi uloge tumače Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Armin Ćosić, a muziku Josip Paradžik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije