Pozornica

U Narodnom pozorištu održana beogradska premijera predstave "Krajputaši"

U Narodnom pozorištu održana beogradska premijera predstave "Krajputaši"
Foto: Tanjug | U Narodnom pozorištu održana beogradska premijera predstave "Krajputaši"

Beogradska premijera predstave "Krajputaši - Plava linija života" iz Čačka izvedena je sinoć na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Predstava je rađena po knjizi Branka V. Radičevića "Plava linija života", u režiji Ružice Anje Tadić, a u glumačkoj podjeli su Ljubivoje Tadić, Jelena Tjapkin i Marta Mikić.

Na sceni je sve vrijeme prisutan i Aleksandar Alempijević, ujedno i kompozitor muzike, maestro perkusija, koji muzicira na više instrumenata.

Glumac Ljubivoje Tadić je 1984. godine, zajedno sa profesorom glume na Fakultetu dramskih umjetnosti Predragom Bajčetićem, postavio svoju diplomsku predstavu "Krajputaši 1804-1918", koja je odigrana 326 puta.

Tadić se skoro četiri decenije kasnije vratio ovom komadu kao glumac i pisac dramatizacije knjige.

Nova verzija "Krajputaša" donosi na scenu antidramsku predstavu, odnosno projekat koji nema klasičnu priču, zaplet, razradu i rasplet, već je u pitanju mozaična, epizodična struktura, koja opisuje sudbine palih boraca, običnog čoveka, junaka ili anti heroja.

Troje glumaca vješto i brzo menjaju likove i u kratkim scenama izlaze iz uloga i odmah ulaze u nove role.

"Krajputaši" su projekat realizovan u organizaciji Gradske biblioteke Čačak i festivala "Čačanska rodna", a predstava je imala premijeru 31. avgusta ove godine u Čačku.

Krajputaši su spomenici podignuti onima kojih više nema i ne zna se gdje im je grob ili su sahranjeni daleko od svoje kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije