Pozornica

U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. "Dani Srpske u Srbiji"

U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. "Dani Srpske u Srbiji"
Foto: Srna | U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. "Dani Srpske u Srbiji"

NIŠ - U Narodnom pozorištu u Nišu večeras su svečano zatvoreni "Dani Srpske u Srbiji", tradicionalna manifestacija u okviru koje je u 11 gradova širom Srbije tokom sedam dana predstavljena kultura, umjetnost, privreda, nauka i prosvjeta Republike Srpske.

Svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski.

Klokić je u besjedi istakao da je svaka manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" nova prilika da se pokaže koliko su čvrste veze Srbije i Republike Srpske i poručio da mu je čast što zatvara ove veličanstvene dane u ime Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Jedanaesti put u 11 gradova u danima kada nam je više nego potrebna uzajamna podrška i prijateljstvo, pokazali smo kroz razgovore, sastanke, kulturno umjetnički program, kroz umjetnost i međusobno povezivanje da su naše veze jače nego ikad", rekao je Klokić.

On je zahvalio Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji na pripremi manifestacije, publici i predstavnicima 11 gradova i institucija na podršci.

"Hvala za toplu dobrodošlicu mojim saradnicima i meni, hvala vam za decenije jedinstva, hvala vam 11. put što ste potvrdili da `Dani Srpske u Srbiji` traju 365 dana. Da nam živi Republika Srpska! Da nam živi Srbija!", istakao je Klokić.

Selakovića je u obraćanju prenio pozdrave predsjednika Republike Aleksandra Vučića i premijera Ane Brnabić i istakao da je cilj manifestacije poput "Dana Srpske u Srbiji" da zbliže srpski narod.

"Čak i u ovim danima tuge, one pokazuju da je tuga manja kada se sa nekim podeli, a kada se deli sa braćom, onda može da bude manja kao što je i svaka radost kada je delimo nešto što postaje veće, baš kao što smo 15. septembra slaveći zajedno Dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave ovde u Nišu podelili našu radost pobedom koju su nam preci doneli pre 105 godina", rekao je Selaković.

On je istakao da se srpski identitet i kultura ne mogu zamisliti bez Petra Kočića, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Mome Kapora, Emira Kusturice, Filipa Višnjića, a srpska istorija bez Kulina Bana iza koga je ostao najstariji sačuvani spis na narodnom srpskom jeziku, kao ni bez postojbine Svetog Save – Hercegovine.

On je ukazao da je okupljanje srpskog naroda o datumima koji čine srpski identitet, istoriju, sadašnjost i činiće budućnost srpskog naroda, jedna od važnih tekovina političkih i sveukupnih veza Srbije i Srpske u posljednjim decenija.

Selaković je čestitao Cicoviću na istrajnosti u organizaciji "ove divne manifestacije", koja kako je istakao, pokazuje Srbima u svakom mjestu u Srbiji kolika je ljubav Republike Srpske prema Srbiji, ali i pokreće ljubav svih u Srbiji prema Republici Srpskoj.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je ovogodišnja manifestacija bila posvećena srpskom identitetu, velikom značaju srpskog jezika i pisma, vjere, istorije i tradicije koja, kako pokazuje istorija srpskog naroda, pomaže da "jasnije vidimo naša budućnost".

Cicović je istakao da je u 11 gradova Srbije izvedeno ukupno 14 programa iz oblasti nauke, pozorišta, filma, muzike sa više od 160 učesnika iz svih dijelova Republike Srpske, ali i iz Beograda i sa Kosova i Metohije.

Gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski istakla je da "Dani Srpske u Srbiji" još jednom potvrđuju i podsjećaju da su svi Srbi jedan narod, a da je povezivanje instuticija, privrede i građana logičan slijed jačanja uzajamnih veza Republike Srpske i Srbije.

Ona je naglasila uspješnu saradnju Niša sa gradovima u Republici Srpskoj, ali i podsjetila na to da je Niš i Srpsku u novijoj istoriji povezao i ratni hirurg doktor Miodrag Lazić, da Niš i Banjaluku povezuje i prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, pa čak i da su Narodna pozorišta u ta dva grada građena po istom projektu.

"Isprepletani vekovima dokazali smo da nije važno u koliko država živimo, jer kako nedavno u Nišu reče naš predsednik Aleksandar Vučić, granice nisu te koje mogu da nam oduzmu ni jezik, ni zastavu, ni pismo, ni pripadnost istom rodu", rekla je Sotirovska.

Svečano zatvaranje završeno je koncertom banjalučke grupe "One tri".

Prethodno je večeras Sotirovska primila delegaciju Republike Srpske koju je predvodio ministar Klokić i u kojoj bio Cicović i savjetnici u Predstavništvu Srpske u Srbiji Jelena Kusmuk i Tatjana Duvnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije