Pozornica

U Novom Gradu održan godišnji koncert KUD-a "Una"

U Novom Gradu održan godišnji koncert KUD-a "Una"
Foto: Srna | U Novom Gradu održan godišnji koncert KUD-a "Una"

U sportskoj dvorani u Novom Gradu večeras je održan godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Una".

Koreograf Društva Siniša Jovanić rekao je da ovogodišnji koncert nosi naziv "Oj, djevojko, draga dušo moja" s obzirom na to da je u toku postupak da se gusto pleteno kozarsko kolo, u narodu poznato kao kozaračko kolo, zaštiti kod Uneska.

"Mi imamo koreografiju 'Igre i pjesme novskog Potkozarja', te tako i na ovaj način dajemo podršku inicijativi zaštite ovog kola, akteri smo u postupku zaštite", istakao je Jovanić.

Ponosni su, kaže, da je večeras na sceni 250 članova, folklorne sekcije, pjevačke grupe i orkestar, napomenuvši da prvi put u potpunosti nastupaju u svojim nošnjama.

On je naveo da se od osnivanja KUD-a redovno održavaju godišnji koncerti, osim prošle godine, kad to nisu dozvoljavale epidemiološke mjere, pa je zato organizovana izložba replika originalnih narodnih nošnji.

U Novom Gradu, u okviru Kulturno-obrazovnog centra (KOC), 2003. godine osnovana je folklorna sekcija, a 2007. Kulturno-umjetničko društvo "Una".

Direktor KOC-a Dražen Babić je rekao da je KUD "Una" postao zaštitni znak Novog Grada i da su posjetioci mogli da vide koliko se ulaže truda i rada i kako se gaji ljubav prema tradiciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije