Pozornica

Pratite nas na Google news

U Šangaju uspješna premijera predstave "Valter brani Sarajevo"

U Šangaju uspješna premijera predstave "Valter brani Sarajevo"
U Šangaju uspješna premijera predstave "Valter brani Sarajevo"
Fena

SARAJEVO - U Šangajskom centru za dramske umjetnosti uspješno je premijerno izvedena predstava "Valter brani Sarajevo", prema drami kineskog pisca Nicka Yua, inspirisanoj čuvenim bosanskim filmom.

Reditelj predstave je Haris Pašović, a glumački ansambl od 20 glumaca predvode zvijezde šangajskog teatra Liu Peng (Valter) i Han Xiu Yi (Sead Kapetanović), saopšteno je iz East West Centra.

Ulogu Azre Kapetanović igra mlada glumica Fan Yi Lin. Predstava nije adaptacija filma, nego polazi od činjenice da je "Valter brani Sarajevo" bio najgledaniji film u Kini.

Radnja drame dešava se u današnjem Šangaju i razmatra teme rata, mira i umjetnosti.

Scenograf je tajvanski umjetnik Po Lin Li, dizajner svjetla Jesper Kongshaug iz Danske, a kompozitor kineski muzičar Dr. Stone.

Producent predstave je Christine Huang.

- Publika i kolege lijepo su primili predstavu. Pisac Nick Yu i glumac Richard Zhu rekli su da se takva teatarska forma prvi put pojavljuje u Kini. Rad na ovoj predstavi za mene je bio jedan od najboljih koje sam ikada imao. Pisac, glumci, saradnici, produkcija, sve je bilo vrhunsko - kaže reditelj predstaveHaris Pašović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije