Pozornica

U Sarajevu promovisana monografija "Juventafest 10 godina"

U Sarajevu promovisana monografija "Juventafest 10 godina"
Foto: Ustupljena fotografija | U Sarajevu promovisana monografija "Juventafest 10 godina"

SARAJEVO - Monografija "Juventafest 10 godina", u izdanju Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture "Medija-Art", promovisana je u Pozorištu mladih Sarajevo, saopšteno je iz pomenutog udruženja.

Ovo izdanje plod je dvogodišnjeg rada i jedna je od rijetkih monografija posvećenih pozorištu, koja zbraja značajne podatke nakon 10 godina postojanja i djelovanja. 

Prisutnima su se obratili direktorica Udruženja "Medija-Art" i "Juventafesta" Jasna Diklić, recenzent monografije, teatrolog i direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović, promotor, izdavač i publicista Dragan Stojković te autorski i urednički tim monografije Ismar Žalica, Azra Islamagić Mulahmetović, Emina Omerović i Adis Omerović.

"Istorija pozorišta je jednako važna za razvoj pozorišta u jednoj sredini kao i svi njeni drugi elementi. Jako je važno da imamo na jednom mjestu sabrane podatke. Pri tome, monografija je prezentirana u duhu i stilu mladih. Jasna Diklić sa svojim saradnicima pokazuje nam da bavljenje pozorištem, ipak, ima smisla", rekao je Krsmanović.

Da je monografija "Juventafest 10 godina" jedinstvena po svemu, istakla je Diklićeva.

"Između ovih korica se nalaze svi oni koji su učestvovali u 10 godina 'Juventafesta', i to je dragocjeno. Kada otvorite korice, odjednom vas zapljusne posebna energija. Jako sam zadovoljna što smo u monografiju uvrstili sve što je relevantno za ovaj festival", dodala je Diklićeva.

Dragan Stojković je objasnio da mladima koji učestvuju na ovom festivalu nisu potrebne nikakve priče o bratstvu i jedinstvu, te da im je dovoljno što su mladi, vole teatar i umjetnost i što žive u nečemu za šta bi se moglo reći da je iluzija ili utopija, a da  je "Juventafest" utopija koja je ostvarena.

Prisutnima se obratio i Ismar Žalica, koji je kreirao vizual za 6. "Juventafest", a za ovaj festival je vezan od prvog izdanja festivala na kojem je nastupao s bendom "Futavci". Svoj doprinos monografiji dao je grafičkim dizajnom i vizualom naslovnice.

"I sad se pitam jesmo li ovo stvarno uradili. Ovo je najkompleksniji i najzahtjevniji projekt na kojem sam radio do sada", rekao je Žalica.

Urednica Azra Islamagić Mulahmetović naglasila je da je monografija oživjela zaboravljenu i vrijednu arhivu festivala koja ostaje kao dragocjeno svjedočanstvo jednog vremena, a urednik Adis Omerović u emotivnom govoru prisjetio se svog prvog susreta s "Juventafestom" i ukazao na sve one koji su prepoznali značaj festivala i monografije.

"U monografiji sam napisao da sam dijete 'Juvente' i mnogo toga je stalo u ovih 10 godina", kazao je Omerović, te zahvalio i ovogodišnjim pokroviteljima "Juventafesta" i  Fondu "Otvoreno društvo BiH", Fondaciji za izdavaštvo, Ambasadi Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, opštini Centar Sarajevo i prim. dr Aliji Aginčiću, koji su podržali objavljivanje monografije.

Tokom festivala monografija "Juventafest 10 godina" će biti dostupna u prodaji po promotivnoj cijeni od 10 KM, a cjelokupan prihod ide u Fond "Juventafesta".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije