Pozornica

U Trebinju održani "Dani Nebojše Glogovca"

U Trebinju održani "Dani Nebojše Glogovca"
Foto: N.N. | U Trebinju održani "Dani Nebojše Glogovca"

​TREBINJE - U Trebinju je za vikend održana dvodnevna manifestacija "Dani Nebojše Glogovca", u spomen na 50. godišnjicu od rođenja velikana srpskog glumišta, koju su u njegovom rodnom gradu priredili porodica i prijatelji.

Dio svojih uspomena na prerano preminulog umjetnika sa trebinjskom publikom su podijelili njegovi prijatelji - glumac Vojin Ćetković, reditelj Radivoje - Raša Andrić, a posredstvom video-poruke i glumac, reditelj i scenarista Nikola Pejaković.

Promovisana je i monografija o Glogovcu, koja je, prema riječima autorke Tatjane Njažić, sabrala tekstove o njegovom televizijskom, filmskom i pozorišnom opusu, fragmente iz njegovih intervjua i bilješki sa predavanja, te svjedočenja njegovih prijatelja i kolega.

Prikazan je i film o Nebojši Glogovcu "Godina i jedan dan", reditelja Radivoja - Raše Andrića, nakon čega su posjetioci u galeriji Кulturnog centra mogli da pogledaju i izložbu fotografija "Nebojša Glogovac", autorke Maje Medić. 

Za Vojina Ćetkovića, njegov kum i prijatelj nije zauvijek otišao, već, kako kaže, i danas stalno razgovara s njim na mnoge teme, baš onako kako su razgovarali još od dana zajedničkog školovanja na akademiji.

Ako postoji neki grad koji bi trebalo da ima festival posvećen Nebojši Glogovcu, to bi, prema Ćetkovićevom mišljenju, trebalo biti Trebinje.

Reditelj - Raša Andrić, koji je sa Glogovcem sarađivao na filmovima "Munje" i "Кad porastem biću Kengur", kaže da je Glogi uvijek bio na visini zadatka i da o njegovoj ulozi na setu nikada nije trebalo brinuti, jer na njegovoj interpretaciji uloga nikada nije trebalo raditi.

"Glogijeva najveća vrednost bila je što je svojom glumačkom kreacijom i od lošeg scenarija pravio dobar film, što mogu samo vanserijski glumci, pa je i one 'najgluplje' rečenice govorio na način da mu veruješ, a dobar glumac je onaj kome veruješ, dok je odličan kada je toliko uverljiv da za njega čak i strepiš. I to je Glogi umeo", ističe Andrić.

Nikola Pejaković je preko video-linka poručio da nas Nebojša Glogovac i danas okuplja, a da su susreti u njegovom Trebinju dokaz da bez njega ne možemo, jednostavno zbog njegovog talenta, ali prije svega zbog dobrote, poštenja i netrpeljivosti prema lažima i pretvaranju.

"Rad i djelo Nebojše Glogovca trajne su vrijednosti i od nacionalnog značaja, a ljudske vrijednosti o kojima je Nebojša svojim životom svjedočio  bile su veće i od same umjetnosti, a to su ljudskost, čestitost, snaga, hrabrost da se uvijek brane istina i sopstvena uvjerenja", istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Supruga velikog glumca Milica Glogovac dolazak u Trebinje smatra svojim malim hodočašćem za njegovu veliku ljubav.

"Za 50 godina od njegovog rođenja, gde drugo da budemo nego u njegovom gradu, koji je najviše voleo", kazala je Milica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije