Pozornica

U Tuzli premijera predstave o teškom položaju žene u bh. društvu

U Tuzli premijera predstave o teškom položaju žene u bh. društvu
Foto: N.N. | U Tuzli premijera predstave o teškom položaju žene u bh. društvu

TUZLA - Monodrama "Ich liebe Deutschland" autora Vahida Klopića premijerno će biti izvedena u Bosanskom kulturnom centru Tuzla 3. i 4. novembra, a u produkciji "Art teatra" iz Tuzle.

Predstava prikazuje ženu koja je rođena pred rat, a govori o njenim ratnim i postratnim iskustvima te o brojnim problemima s kojima se bori. Svako se u nekom dijelu priče može pronaći, tvrdi ekipa koja je radila na predstavi, a koja je svoju premijeru već imala u Tuzlanskom kantonu i izazvala velike reakcije.

Monodrama je utemeljena na istinitim životnim pričama, a tekst predstave, bez cenzure, opisuje probleme malog čovjeka - probleme žene koja je doživjela da bude siroče, koja je doživjela rat, silovanje, neplodnost, ostala udovica i sve to kroz položaj žene u društvu.

"Ova priča je jedan socio-angažirani tekst koji govori o različitim sferama društva i položaju žene u sistemu BiH. Bilo mi je teško iznijeti to. Nisu to sve moja lična iskustva. Ali postepeno, otkrivajući jedan po jedan sloj te osobe s psihološkog aspekta, počele su se otvarati situacije gdje sam se morala zamisliti", pojasnila je glumica Jasmina Dedić Ibrić, te naglasila da je bitno da publika pogleda ovu monodramu jer ona govori o ljudima u BiH.

Predstavu prati i posebna pjesma "U mom snu", a muziku i aranžman radio je Denis Hadžić, koji kazuje da priča ima nevjerovatnu težinu, te da je jako oprezno radio muziku za nju.

Nakon Tuzle, predstava će imati premijeru i u Živinicama i Srebreniku.

Ova predstava, ali i drugi kulturni događaji, pokušaj su da kultura preživi u doba pandemije virusa korona u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla, koji priprema još niz dogadaja.

"Dani BKC-a počinju krajem oktobra, a završavaju polovinom decembra. To je naša tradicionalna manifestacija. Planirali smo ove godine obilježiti i rođendan BKC-a 25. novembra - počinjemo manifestacijom 'Dani audio-vizuelnog nasljeđa', a za tu prigodu prikazaćemo filmove 'Ranac za vješanje' i 'Crno-bijela slika' autora Alije Vokića", kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora BKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije