Pozornica

U februaru na sceni SARTR-a četiri predstave sa titlovima na engleskom jeziku

U februaru na sceni SARTR-a četiri predstave sa titlovima na engleskom jeziku
Foto: Ustupljena fotografija | U februaru na sceni SARTR-a četiri predstave sa titlovima na engleskom jeziku

SARAJEVO - Sarajevski ratni teatar (SARTR) i u toku februara na repertoaru će imati četiri predstave sa titlovima na engleskom jeziku - na repertoaru će se naći komadi "Sarajevo Feeling", "Moj sin samo malo sporije hoda", "Rechnitz - Anđeo uništenja" i "Jedvanosimsoboakalomistobo".

Kako je saopšteno iz SARTR-a predstave sa titlovima na engleskom jeziku biće izvedene u želji da se omogući zajednici engleskog govornog područja koja živi u Sarajevu da gleda predstave ovog pozorišta.

Drama "Sarajevo Feeling" Almira Bašovića biće izvedena 8. febrara od 20 časaova, a se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose.

"'Sarajevo Feeling' jeste muzika, ljubav i ples. Tuga i usamljenost. Strah, sreća, naivnost i ranjivost. I nada i snovi. I svih jedanaest članova raje koji svakim dijelom svog bića prolaze kroz sve to što 'Sarajevo Feeling' jeste", navode iz SARTR-a.

U predstavi igraju Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igora Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno.

Predstava "Moj sin samo malo sporije hoda" u režiji Ivana Plazibata, koja će biti izvedena 14. i 15. februara sa početkom u 20 časova, prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. "Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda. A mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako.  U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti", zapisala je Nejra Babić,  dramaturginja predstave.

U komadu igraju Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak, Enes Kozličić.

Radnja drame "Rechnitz - Anđeo uništenja" u režiji Sabine Mitereker na daskama SARTR-a biće odigrana 17. febrara u terminu od 20 časova, a bavi se događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945.  godine kada je grofica priredila u svom zamku Rechnitz gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire - od kojih je jedan bio njen ljubavnik - a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista.

"Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. U predstavi Igraju Selma Alispahić, Jelena Kordić Kuret, Sead Pandur, Džana Džanić i Dražen Pavlović", kaziju u SARTR-u.

U režiji Aleša Kurta, predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" na programu je 24. februara u 20 časova

"Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo.  Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju", kazala je Nejra Babić, autorka teksta.

U predstavi igraju Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Sanjin Arnautović i Ivana Vlašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije