Pozornica

U režiji Ajle Bešić: "Ptica od pijeska" na daskama zeničkog pozorišta

U režiji Ajle Bešić: "Ptica od pijeska" na daskama zeničkog pozorišta
Foto: Ustupljena fotografija | U režiji Ajle Bešić: "Ptica od pijeska" na daskama zeničkog pozorišta

ZENICA - Predstava "Ptica od pijeska" autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na daskama ove pozorišne kuće biće odigrana 2. decembra od 11 časova.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića, "Ptica od pijeska" je bajkovita parabola o ljubavi.

"Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami", riječi su kojima Bajramović opisuje predstavu.

Ajla Bešić kazala je da su najvažnije teme kojima se bavi predstava "Ptica od pijeska" ljubav, prijateljstvo i odnosi među porodicom i ljudima.

"Tekst otvoreno govori o važnim stvarima, bez umotavanja u šareni papir, što je zapravo pravi način kada je u pitanju razgovaranje sa djecom. Veliki izazov bio je kreirati likove poput Zrake sunca u tegli i Ptice od pijeska, ali je ipak bilo dovoljno prostora za igru i rad na vizuelnoj atraktivnosti koja će sigurno biti zanimljiva za djecu", pojasnila je Bešićeva.

U predstavi igraju Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo.

Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo, za scenografiju je zadužena Adisa Vatreš Selimović, za kostimografiju Sabina Trnka, a muziku potpisuje Rijad Kaniža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije