Pozornica

Dječja graja i radoznali pogledi ispunili Dječije pozorište RS

Dječja graja i radoznali pogledi ispunili Dječije pozorište RS
Foto: N.N. | U toku Festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci

BANJALUKA - Kad dječja graja i radoznali pogledi željni novih saznanja ispune Dječije pozorište RS i danima ostaju u istom, jasno je da je u toku Međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2019", koji se ove godine održava 18. put.

Nakon svečanog otvaranja u subotu veče i izvođenja predstave "Izvini, mama" Dečijeg pozorišta iz Subotice, program je nastavljen i juče zanimljivim komadima, koji su probudili dječju maštu, ali i zabavili ih.

U dva termina, od 10 i od 12 časova, danas je izvođena predstava "Kaštanka", koja je rađena u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar iz Hrvatske. Glumci Sara Lustig, Irena Bausović-Tomljanović, Goran Vučko i Diminik Karakašić dočarali su univerzalnu priču o ljubavi, odanosti i odgovornosti.

Vjera Vidov, režiserka komada, kazala je da Čehov, po čijem je tekstu predstava rađena, prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekovog najboljeg prijatelja - psa.

"Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet se nazire u svoj svojoj bijedi i slabostima, ali pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Trebaju mu hrana i toplina, ali i ljubav. Upravo zato što posmatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, ova predstava nas dovodi do pitanja koliko je čovjek sposoban da pruži ljubav i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava", navela je Vidova.

Mališani su danas imali priliku da uživaju i u komadu "Tursko ostrvo" Pozorišta "Tjatr" iz Nitre u Slovačkoj, koja je izvedena na maloj sceni DP RS. Predstava je nastala po narodnom lutkarskom tekstu, a režirao ju je Ivan Gontko.

Pozorište "Lalka" iz Varšave izvelo je danas na sceni Narodnog pozorišta RS komad "Lijepa zelena ptica" u režiji Jaroslava Kiliana. Priča govori o kralju koji želi da zna šta njegovi podanici misle, pa prerušen u lutalicu sluša priče o tri sestre. Toliko biva očaran poštenjem dama da odluči da im ispuni želje... Ali to nije kraj priče. Ispostavlja se da sreća jedne osobe može kod druge izazvati zavist.

Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, rekla je tokom otvaranja festivala da je ponosna na ansambl Dječijeg pozorišta RS i na zaposlene, koji su uspjeli sve postići bez velike pomoći sa strane u organizacionom smislu.

"Čitajući knjige više ćemo zavoljeti teatar, bolje ćemo razumjeti svijet u kojem živimo i bićemo bolji ljudi", rekla je Labović-Marinkovićeva, ističući da je pod krovom ove pozorišne kuće iščitano mnogo knjiga.

Festival je otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je istakla da ova manifestacija ima sve komponente koje doprinose razvoju kulturnog identiteta, očuvanju tradicije, podsticanju znanja i kreativnosti. U popodnevnim časovima trebalo bi da bude izvedena i predstava "Djevojčica sa šibicama" Mini teatra iz Ljubljane.

Sutrašnji program

12 h "Zamrznute pjesme"

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvatska

(Dječije pozorište RS, velika scena)

19 h "Palčica"

Pozorište "Pas lutalica" Sankt Peterburg, Rusija

(Dječije pozorište RS, velika scena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije