Pozornica

Umjetnici pozivaju na korenite promjene načina života

Umjetnici pozivaju na korenite promjene načina života
Foto: N.N. | Umjetnici pozivaju na korenite promjene načina života

PARIZ - Više od 200 umjetnika i naučnika iz cijelog svijeta usprotivilo se "povratku u normalu" nakon pandemije virusa korona, uz apel političarima i građanima na korjenite promjene načina života i duboko preispitivanje ciljeva, vrijednosti i privrede.

U članku koji objavljuje pariski Mond, oni navode da je pandemija jedna "tragedija", ali i da se zbog ove krize treba "suočiti sa suštinskim pitanjima".

"Vraćanje u normalu se čini nezamislivim", piše u apelu koji su inicirali francuska glumica Žilijet Binoš i francuski astrofizičar Orelijan Baro.

"Problem je sistemski", ocjenjuju potpisnici apela, među kojima su Robert de Niro, Džejn Fonda, Kejt Blanšet, Monika Beluči, Madona, Piter Bruk i brojni eminentni umjetnici i naučnici iz cijelog svijeta.

"Trenutna ekološka katastrofa dio je "metakrize", jer konzumerizam nas je doveo do poricanja samog života… Zagađenje, globalno zagrijavanje i uništavanje prirode vode svijet ka prelomnoj tački", navodi se u članku.

Oni su pozvali "lidere i građane da prekinu sa neodrživom logikom koja i dalje vlada, da konačno rade na dubokom preispitivanju ciljeva, vrednosti i privrede".

"Radikalna transformacija je neophodna na svim nivoima, ali ona se neće dogoditi bez masovne i odlučne posvećenosti, jer je riječ o opstanku, kao i o dostojanstvu i dosljednosti", zaključuje se u ovom apelu.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije