Pozornica

Umro novinar Hamza Bakšić

Umro novinar Hamza Bakšić
Umro novinar Hamza Bakšić

SARAJEVO - Hamza Bakšić, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, umro je preksinoć u Sarajevu nakon duge i teške bolesti.

Ovaj novinar i kolumnista bit će sahranjen danas u 14 sati na groblju "Lav" u Sarajevu. Prije sahrane u sarajevskom Mediacentru biće organizirana komemorativna sjednica.

Hamza Bakšić rođen je 1939. godine u Ljubinju. Bio je dugogodišnji urednik i novinar Televizije Sarajevo, komentator i kolumnista "Oslobođenja", urednik Radija Slobodna Europa. Generacije novinara učile su novinarske vještine od Hamze Bakšića.

Novinarka Nagorka Idrizović kazala je juče da je bh. novinarstvo izgublio mnogo odlaskom Hamze Bakšića.

"Od njega sam učila novinarstvo i ponosna sam na tu činjenicu. Hamza je bio moj urednik u više navrata, ali najradije se sjećam perioda kada sam s njim radila u sarajevskom 'Svijetu'. Uvijek nas je podučavao da širimo vidike. Njegove kolumne su dragocjene i vjerujem da će ga po njegovim procjenama pamtiti i novinari, ali i političari", rekla je Idrizovićeva.

Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir, smatra da je odlazak Hamze Bakšića veliki gubitak za novinarstvo u BiH jer je gradio specifičan način komunikacije između čitalaca i novinara.

"Hamza Bakšić će za novinarsku profesiju ostati kao izuzetan primjer hrabrog autora, komentatora i hroničara našeg vremena. Hamza je odavao najbolji primjer, ne smao u novinarskoj profesiji, nego i primjer kako biti čovjek", rekao je Spahić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije