Pozornica

Drugo izdanje regionalnog festivala teatra za djecu od 1. aprila

Drugo izdanje regionalnog festivala teatra za djecu od 1. aprila
Foto: N.N. | Uprkos nepovoljnoj situaciji, drugo izdanje regionalnog festivala teatra za djecu od 1. aprila

PODGORICA - Gradsko pozorište u Podgorici prošle godine u jeku pandemije virusa korona, kada su sva pozorišta prelazila na takozvanu online varijantu, pokrenulo je Prvi internet regionalni festival teatra za djecu (PIR), a njegovo drugo izdanje, koje će biti održano od 1. do 9. aprila tekuće godine, igrom slučaja dešava se u vremenu ponovnih zabrana odlaska u pozorišta.

Na ovogodišnjem izdanju festivala učestvovaće devet pozorišta iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pobjednika će odabrati najmlađa publika.

Drugo izdanje PIR-a počeće 1. aprila predstavom Gradskog pozorišta Podgorica "Tri praseta", namijenjenom za djecu stariju od tri godine.

Kako je saopšteno iz Gradskog pozorišta Podgorica, slijede "Snežana i sedam patuljaka" (7+) Pozorišta "Boško Buha" iz Beograda, zatim "Mala sirena" (6+) Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Zagreba. Na repertoaru su i "Pustolovine Toma Sojera" (5+) Dečjeg pozorišta iz Subotice, potom predstave "Debela" (14+) Pozorišta mladih iz Novog Sada, "Bajka o bajkama" (7+) Pozorišta mladih iz Sarajeva, "Pepeljuga" (5+) Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, te "Bela griva" (7+) Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, a u završnici "Kraljević i prosjak" (12+) Nikšićkog pozorišta.

"Tokom trajanja najmlađa publika će imati priliku da na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica s početkom u 18 časova pogleda predstave devet regionalnih teatara. Festival je takmičarskog karaktera, a pobjednika odlučuje publika putem lajkova", saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorica.

Kako je dalje saopšteno, prošlogodišnje izdanje festivala broji više od 50.000 gledalaca, a predstava sa najviše lajkova bila je "Lepotica i zver" u režiji Miloša Jagodića, Pozorišta mladih Novi Sad.

"Uprkos krajnje nepovoljnim okolnostima po pozorište, kulturu i umjetnost uopšte, Gradsko pozorište dosljedno ostaje na liniji svoje misije, a to je njegovanje pozorišta za djecu i mlade", javljaju iz podgoričkog Gradskog pozorišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije