Pozornica

"Usamljeni Zapad" velika prilika za "mladu gardu"

"Usamljeni Zapad" velika prilika za "mladu gardu"
Foto: N.N. | "Usamljeni Zapad" velika prilika za "mladu gardu"

BANJALUKA - Lijepo je biti dio mladog i talentovanog ansambla predstave "Usamljeni Zapad". Prvi put mi se dešava da sam najstariji u podjeli, tako da je i to novo iskustvo za mene.

Kazao je to za "Nezavisne" tridesetjednogodišnji Zlatan Vidović, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), koji će na sceni "Petar Kočić" ove kuće, zajedno sa Natašom Perić, Bojanom Kolopićem i Danilom Kerkezom u subotu sa početkom u 20.30 premijerno izvesti komad u režiji Belinde Božičković i po tekstu savremenog irskog pisca Martina Mekdone.

Pored zainteresovanosti za priču višestruko nagrađivanog autora, dramskog pisca i filmskog reditelja Mekdone, pažnja javnosti za predstavu "Usamljeni Zapad" svakako je usmjerena i iz razloga jer na njoj radi jako mlada ekipa, počevši od rediteljke preko četvoročlanog ansambla.

To je, priznaćemo, rijetkost ne samo kod nas, nego u svim narodnim pozorištima sa višedecenijskom tradicijom, ali i pouzdan znak da u jednoj sredini stasava generacija glumaca koja će nositi repertoar tih kuća u decenijama pred nama.

Da li je, stoga, veća odgovornost, ali i zadovoljstvo na ukazanoj šansi pred ovim glumcima, oni su govorili za "Nezavisne".

"Svakako da je lijepo što smo kao najmlađa generacija u pozorištu dobili ovakvu priliku. Svaka uloga mladom glumcu je značajna i sa svakom ulogom napreduje. 'Usamljeni zapad' smo mnogo ranije pročitali i jedva čekali da počnemo sa probama. Entuzijazam za istom idejom tokom rada nas nije napuštao i to je ono što je najljepše", rekla je Nataša Perić, koja ističe da je Belinda Božičković vodila ansambl dobrim putem jer ih poznaje vrlo dobro i privatno i poslovno.

"I što je najbitnije za našu predstavu jeste to što posjeduje značajnu dozu empatije", ističe Perićeva. Pored riječi ove glumice i iz onoga šta je zapisala rediteljka da se naslutiti o kakvoj se empatiji radi.

"Kada se godinama u ljudima taloži mržnja, a usljed nesposobnosti da se kaže 'oprosti', oni vremenom postaju otuđeni, samim tim i usamljeni. Kada bi ljudi znali koliko je potrebno i lako reći 'oprosti' i kolika je moć te riječi, svi bi živjeli u mnogo zdravijem društvu", navela je Božičkovićeva.

Kakvo je mišljenje o radu na predstavi i njenim porukama, pričao je i Bojan Kolopić, koji u komadu igra fratra.

"Na dobrom smo putu da ispričamo ovu aktuelnu priču o ljudima u Irskoj i njihovim problemima, za koje se ispostavlja da nisu nimalo različiti od onoga što svakodnevno doživljavamo na ovim prostorima. Spremni smo za 16. decembar i željno iščekujemo publiku", samouvjeren je Kolopić. Smatra da je odgovornost za svaku ulogu velika, bila ona epizodna ili glavna, ako želite da je uradite vjerodostojno.

"Sada imamo priliku da kao najmlađa generacija u pozorištu napravimo dobru predstavu i to nam mnogo znači. Nadamo se da ćemo u tome uspeti i da će 'mlada garda' banjalučkih glumaca u budućnosti sve više dobijati priliku koju zaslužuje", naglašava Kolopić, koji će sa kolegama sa scene publici prezentovati društvo koje postaje bolesno, a da bolesti zakamuflirane televizijom, časopisima, radiom, alkoholom, nije ni svjesno.

"Komad Martina Mekdone je jako dobar i zahvalan za igru, i mislim da smo zajedno sa rediteljkom i ostalom autorskom ekipom napravili iskrenu i poštenu predstavu vrijednu pažnje. Pozivam sve da pogledaju ovu mladu ekipu i da ih podrže", riječi su kojima je ovaj komad najavio Zlatan Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije