Pozornica

Uskoro "Duhovski dani" u Vrbaškoj: Dolaze folkloraši sa svih meridijana

Uskoro "Duhovski dani" u Vrbaškoj: Dolaze folkloraši sa svih meridijana
Foto: Ustupljena fotografija | Uskoro "Duhovski dani" u Vrbaškoj: Dolaze folkloraši sa svih meridijana

GRADIŠKA – U Vrbaškoj kod Gradiške okončane su pripreme za trodnevni, Međunarodni festival folklora "Duhovski dani" koji će se održati narednog vikenda.

Organizatori su Kulturno-umjetničko društvo "Mirkovo kolo" iz Vrbaške i Parohija Srpske pravoslavne crkve.

"Gosti naše mjesne zajednice biće kulturno-umjetnička društva sa različitih merdijana, Meksika, Kolumbije, Poljske, Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i RepublikeSrpske. Ovo je prilika da prikažemo svoju tradiciju i običaje, čime čuvamo našu kulturnu baštinu i upoznamo kulturu drugih zemalja", rekao je Miroslav Lajić, predsjednik KUD-a "Mirkovo kolo".

Festival "Duhovski dani" ove godine održava se 16. put. Svake godine je bogatiji i sa većim brojem učesnika. On je rastao uporedo sa jačanjem i omasovljenjem KUD-a "Mirkovo kolo", naglašavaju u ovom selu blizu Gradiške.

"Naše kulturno-umjetničko društvo formirano je u ljeto 2008. godine. Već u martu 2009. godine "Mirkovo kolo" imalo je 150 aktivnih članova. Iste godine organizovali smo prvi festival "Duhovski dani". Prvih nekoliko godina na festivalu su učestvovale grupe iz susjednih gradova i opština.  Kasnije je festival dobio međunarodni karakter. Ovdje su nastupali folkloraši iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, pa čak i daleke Kanade. Festival je prerastao u trodnevnu manifestaciju, gdje se ne predstavljaju samo grupe iz Evrope već i Južne Amerike",  pojasnio je Lajić.

Vrbaška živi, gradi se i razvija, zahvaljujući vrijednim mještanima koji su, uz pomoć i podršku gradske uprave, uredili centar sela.

"U posljednjih nekoliko godina izgrađeni su društveni dom, crkva, škola, igralište za djecu i omladinu, što stvara preduslove za razvoj naše mjesne zajednice. Upravo društveni dom u Vrbaškoj, koji funkcioniše u sastavu "Kulturnog centra" Gradiška, mnogima je stvorio preduslove za kvaliteniji život, različite vidove okupljanja, predavanja, pozorište, muzičke večeri, ali svakako i vježbaonicu, kao i mjesto za nastupe našeg KUD-a "Mirkovo kolo", kazao nam je Milenko Vranić, predsjednik KUD-a "Mirkovo kolo".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije