Pozornica

Užičko kolo odjekivalo Katarom

Užičko kolo odjekivalo Katarom
Foto: N.N. | Užičko kolo odjekivalo Katarom

Hristijan Spirovski jedan je od pijanista koji harizmom i sviračkim umijećem privlači veliku pažnju gdje god da se pojavi.

U stopu ga prati publika, a samim tim i internetska popularnost. On toj popularnosti uzvraća dug tako što i sam popularizuje klavir kao instrument predstavljajući ga neophodnim i u objektima koji se ne moraju nazivati institucijama kulture.

Posljednji snimak Hristijana Spirovskog koji se raširio internetom jeste onaj gdje svira užičko kolo i moravac i to uopšte ne bi bilo ništa neobično da se nije desilo u jednom restoranu na aerodromu u Dohi.

Naravno, kako muzika priča svim jezicima svijeta, putnicima namjernicima veoma je prijalo ovako nešto, a Hristijan - Makedonac sa adresom u Australiji, za "Nezavisne" je pričao o fenomenu balkanske muzike.

"Užičko kolo i moravac su dio srpske kulture i nešto autentično u Srbiji i zbog toga imam želju da ih izvodim. Dokaz te autentičnosti jeste da i ljudi u Dohi, dok izvodim ove kompozicije, reaguju odlično. Ovaj put je pored stranaca, bilo prisutno i nokoliko putnika sa Balkana, te kada su čuli poznate melodije, počeli su da me pitaju odakle sam", priča Spirovski, čije je mišljenje da je muzika Balkana veoma ritmična, a tu prije svega prednjače, kako zaključuje, srpska kola.

Spirovski je govorio i o tome da li je mit ili istina da u Makedoniji ne postoji niti jedan čovjek bez sluha i talenta za muziku.

"Mislim da su Makedonci muzikalan narod isto koliko Srbi, Hrvati i ostali narodi Balkana. Moj djed je, recimo, bio violinista, dok je moj otac veoma uspješno svirao gitaru, tako da meni lično znači što dolazim iz muzičke porodice", otkriva Spirovski, dodajući da je upravo zahvaljujući porodičnoj tradiciji balkansku muziku počeo svirati još kao dijete. Iako je prošao mnogo zemalja svijeta, slušao i svirao razne melodije, balkanskoj muzici je, kako tvrdi, ostao vjeran.

"Kao dijete naučio sam note i počeo da sviram balkansku muziku. Tek kasnije moji su me upisali u nižu muzičku školu u Bitolju, u Makedoniji. Posebno me privukao ritam, tekst, melos naše pjesme. Pored sviranja, pjevao sam na dječjim festivalima u Makedoniji, tako da i sviranje i pjevanje jednako volim", ispovijeda se pijanista.

Hristijan Spirovski rođen je u Melburnu 1987. godine, a odrastao u Bitolju. Muzika je njegov nerazdvojni pratilac, kako kaže, još od 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije