Pozornica

Večeras "Orfej u podzemlju"

Večeras "Orfej u podzemlju"
Večeras "Orfej u podzemlju"

Ekipa operete "Orfej u podzemlju" s nestrpljenjem iščekuje 20 časova večeras, kada će na sceni Narodnog pozorišta RS ovo djelo Žaka Ofenbaha biti premijerno izvedeno.

Ovaj projekat, koji je produkcijska zamisao i u čiji su rad uključeni profesori i studenti banjalučke Akademije umjetnosti, spustiće zavjesu na ovogodišnju manifestaciju "Dani Vlade S. Miloševića".

Operetu režira Goran Damjanac, a dramaturgiju potpisuje Mario Ćulum, dok će dirigentske palice biti u rukama Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara.

Mnogo elemenata potrebno je spojiti u operetu, a kako je ranije navela Radošević-Mitrovićeva, operske pjevačice i pjevači, hor, orkestar, glumci i balerine dali su sve od sebe da cijeli projekat bude iznesen na najbolji mogući način. Mlada operska pjevačica Miljana Brezičanin tumači glavni lik Euridiku, a ona je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

"Sve to nosi ogromnu odgovornost, ali i užitak", prokomentarisala je Brezičaninova.

"Orfej u podzemlju" jedna je od najpoznatijih Ofenbahovih opereta, u kojoj je objekat satire najviši vrh vlasti. U stvari, Orfej je osvijetlio pozadinu pred kojom su se odvijali prizori diktature.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" počela je 6. aprila izvođenjem dokumentarne drame "Solunci govore" Antonija Đurića, a koja je u subotu naveče izvedena i pred beogradskom publikom.

Mnogobrojni koncerti, izložbe, naučni skup tokom mjesec dana podsjetili su javnost na značaj i djelo kompozitora, akademika, etnomuzikologa Vlade Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije