Pozornica

Veterani folklora i Trebinjci u zajedničkom kolu u Dučićevoj ulici

Veterani folklora i Trebinjci u zajedničkom kolu u Dučićevoj ulici
Foto: Vesna Duka | Veterani folklora i Trebinjci u zajedničkom kolu u Dučićevoj ulici

TREBINJE - Velikim narodnim kolom koje se, zajedno sa građanima Trebinja, razvilo u subotu u Dučićevoj ulici, a kome je prethodio defile učesnika, u Trebinju je počela Peta smotra folklornih ansambala veterana "Trebinje 2024" koja je u organizaciji Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat SL" ovog vikenda u gradu na Trebišnjici okupila 22 društva.

Veliki koncert društava održan je nakon smotre u Kulturnom centru Trebinje, uoči koga je predsjednik trebinjskog "Alata" Nedeljko Lambeta istakao da je u pitanju jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u gradu, jer je ovo sredina koja njeguje tradiciju i čija publika voli narodne igre.

"Ovolika posjeta od preko 500 učesnika govori sve o tome koliko je našim gostima drago da dođu kod nas, a još veliki broj njih je izostao, jer su svi kapaciteti za tri dana bili puni, tako da, kada riješimo i taj problem, kada se izgradi novi kongresni centar, moći će doći svi koji žele", kazao je Lambeta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić se složio s njim, izrazivši žaljenje što festival iz objektivnih razloga nije mogao biti brojniji.

"Svakako da su nam svi dobrodošli, a mi ćemo, kao turistički centar u usponu, u narednom periodu učiniti sve da unaprijedimo i smještajne i sve druge kapacitete, a što se tiče gostoprimstva, naročito braći iz svih naših krajeva – to nikada nije došlo u pitanje, jer samo bratski, i u boljim i u nesrećnijim vremenima, mi smo uvijek zajedno", dodao je Ćurić, apelujući na mlade naraštaje da čuvaju tradiciju.

Luka Vesović sa Zlatibora, iz Udruženja za njegovanje narodne tradicije, kaže da je svih pet godina učesnik ovog festivala i da je on svake godine sve bolji.

"Nadam se da će bolji biti i u budućnosti, jer i mi imamo sličan festival sa dosta više učesnika, pa nema razloga da ne verujemo da će se i ovo okupljanje u Trebinju nastaviti širiti u svakom smislu", dodao je on.  

Dragana Ignjatić, umjetnički rukovodilac SPKD "Prosvjeta" iz Prnjavora, takođe je potvrdila da svake godine dolaze na festival veteran folklora u Trebinju, gradu u kome se, kako kaže, uvijek iznova uživa i otkrivaju neke nove stvari.

"Tu smo da bismo pokazali koliko je važno njegovanje kulture srpskog naroda, da pokažemo svoju autentičnost, ali i svoju privrženost njegovanju tradicije", kazala je Ignjatović. 

Đorđe Lakušić, umjetnički direktor KUD-a "Kopaonik" iz Leposavića, sa Kosova i Metohije, je u vrlo emotivnom obraćanju istakao da sup o prvi put na ovoj smotri, ali i da, kada braća zovu - nema odbijanja i to u svakoj prilici.

Prvog dana manifestacije, u petak, svi učesnici su imali priliku da razgledaju grad, a njihovi predstavnici su prisustvovali prijemu kod gradonačelnika Mirka Ćurića, da bi trećeg dana, u nedelju, za njih bio predviđen program obilaska Trebinja i njegovih znamenitosti, kao i večernje zajedničko druženje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije