Pozornica

Pratite nas na Google news

Vijek opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uz "Madam Baterflaj"

Vijek opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uz "Madam Baterflaj"
Foto: Tanjug | Vijek opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uz "Madam baterflaj"
Srna

BEOGRAD - Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obilježava vijek od osnivanja, a tim povodom večeras je na repertoaru "Madam Baterflaj", dijelo Đakoma Pučinija koje je u Srbiji premijerno izvedeno 1920. godine u nekadašnjoj sali "Manježa".

Direktor Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović istakla je da je beogradska Opera jedina u regionu koja radi punom parom i može da se pohvali premijerama i velikim ansamblom.

"Beogradska publika ima priliku da se pohvali naslovima gvozdenog repertoara. Svake sezone na sceni Narodnog pozorišta odigramo minimum 18 naslova, što se ne mogu pohvaliti operske kuće bivše Jugoslavije", kaže ona.

Petrovićeva navodi da je opera besmrtna. "Ona samo može u sebi da sadrži nove ljude, nove izvođače, nove umetnike, što je neminovnost, jer sve je u ovom životu prolazno, ali opera je besmrtna", smatra Petrovićeva.

Iako je još prije deset godina ansambl poželio da prvi vijek postojanja obilježe u novoj zgradi - Opera je i dalje na staroj adresi, prenosi RTS.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Madam Baterflaj", komad u kojem je opjevana tragedija jedne žene, pa je razumljiv u svakoj istorijskoj epohi, samo je dio repertoara kojim Opera obilježva stogodišnjicu.

Slijedi premijera Pučinijeve opere "Manon Lesko", tačnije dvije premijere – 26. februara u Narodnom pozorištu i 29. februara u Operi i teatru "Madlenijanum", jer je reč o koprodukciji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije