Pozornica

Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić"

Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić"
Foto: Youtube / Printscreen | Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić"

​Sinoć je u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru glumcu Vojislavu Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić" koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji.

Odluku o djodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umjetnosti u Srbiji donio je žiri u sastavu: Jelena Kajgo, dramska spisateljica, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Ana Kolanđeli, glumica Knjaževsko-srpskog teatra i Mladen Knežević, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

"Malo je glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to, bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije. Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse. Ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih. Borio se za svoju profesiju i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi ’Otac’ na sceni Ateljea 212 svedočanstvo je pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću a publika katarzu. Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu Voju Brajovića, osobine koje su mu donele brojne nagrade, pa tako i ovu, Statuetu ’Joakim Vujić’ za životno delo", navodi se u obrazloženju žirija, prenosi "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije