Pozornica

Vrata Evrope otvorena za Muzej RS

Vrata Evrope otvorena za Muzej RS
Foto: N.N. | Vrata Evrope otvorena za Muzej RS

BANJALUKA - Gostovanje Muzeja RS u Moskvi s izložbom "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe", autora muzejske savjetnice Danijele Đukanović, a koje će biti realizovano tokom ove godine, prva je izložba Muzeja Republike Srpske s kojom će se ova institucija predstaviti Evropi i svijetu.

Kako je za "Nezavisne" kazao Miladin Savić, direktor Muzeja RS, riječ je o izložbi koja je dobro poznata ovdašnjoj publici, a koja po svom značaju, s obzirom na to da je zmijanjski vez upisan na UNESCO-vu listu svjestke baštine, prevazilazi lokalne okvire.

"Takođe, planiramo izložbu povodom Dana grada, 22. aprila, koja će zbog svoje specifičnosti izazvati veliko interesovanje građana Republike Srpske i BiH, a izložba nosi naziv 'Od nauke do iluzije i nazad', autora Ivane Pandžić, kustosa arheologa i Sanje Pupac, kustosa etnomuzikologa", istakao je on.

Napomenuo je da su već krenuli sa digitalizacijom muzejske građe, u saradnji s Muzejom Vojvodine iz Srbije i Istorijskim muzejom Srbije, a sve zahvaljujući potpisanim sporazumima o saradnji s ovim institucijama.

"Jedna od najvažnijih stvari predstavlja jačanje prostornih kapaciteta Muzeja RS. Planirali smo renoviranje određenog broja kancelarija i izgradnju toaleta za djecu, što je nedostajalo Muzeju RS. U planu imamo i da radimo na pojačavanju pristupačnosti Muzeja RS licima s invaliditetom", dodao je on.

Problem s kojim se već duži niz godina suočava ova institucija jeste dotrajao krov, zbog čega je tokom kišnih dana dolazilo do prokišnjavanja, što je prijetilo da ošteti vrijednu muzejsku građu. Savić je potvrdio da imaju u planu nadogradnju ravnog krova u saradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS, koja je takođe u sklopu iste zgrade, a kako je napomenuo, čvrsto vjeruje da se takav projekat može realizovati.

Ta nadogradnja bi konačno riješila višedecenijski problem prokišnjavanja krova Muzeja RS i povećala broj prijeko potrebnih kancelarija za stručne radnike.

Kako bi što više bili okrenuti najmlađim naraštajima, onima od kojih obrazovanje o kulturi, istoriji i nasljeđu treba da počinje, ova institucija će i u godini pred nama organizovati manifestacije koje u svoj fokus stavljaju djecu.

"Prošle godine smo već tradicionalno obilježavali Svjetski dan djeteta, Noć muzeja i Dječju nedjelju. Dakle, održavane su manifestacije koje imaju za cilj promociju i zaštitu dječjih prava. Tu je i manifestacija 'Proljeće u muzeju', koja će, pored ostalih, biti organizovana u ovoj godini", rekao je Savić.

Pored čuvanja građe, organizovanja izložbi te obrazovno-pedagoškog rada, Muzej RS je skoncentrisan i na terenska istraživanja, a Savić je istakao da je u godini za nama realizovan nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Prizren, koji ima izuzetnu vrijednost s aspekta kulturno-istorijskog i prirodnog potencijala.

"Uzimajući u obzir da sam proveo skoro godinu dana u Muzeju RS, mislim da su, pored dragocjenih predmeta, najveće bogatstvo ove institucije stručni i svi ostali radnici, koji mogu odgovoriti svakom izazovu i svakom zadatku, a na koje se ozbiljan rukovodilac uvijek može osloniti", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije