Pozornica

Pratite nas na Google news

Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe

Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe
Vrijednost BiH kroz kulturno nasljeđe
M.L.

SARAJEVO Izložba "Državnost BiH kroz stoljeća" otvorena je jučer u auli Parlamentarne skupštine BiH povodom Dana nezavisnosti BiH.

Izložbu, koju je organizirao Forum parlamentaraca BiH, a pripremili Historijski muzej BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH), biće otvorena do 8. marta.

`Predstavljeni su dokumenti koji svjedoče o višestoljetnoj državnosti Bosne i Hercegovine, knjige, te eksponati od značaja za prikaz državnosti BiH`, rekao je Stanislav Tomašević, sekretar Historijskog muzeja BiH.

On je objasnio da su na izložbi predstavljene i kopije vrijednih dokumenata, od Povelje Kulina bana koja je napisana 29. avgusta 1189. godine na starobosanskom pismu - bosančici, do Dejtonskog mirovnog sporazuma.

`Predstavljene su stare knjige, novac, fotografije i dokumenti. Izložba je prikazana na 35 panoa, te u 15 vitrina u kojima su vrijedni papiri, eksponati i dokumenti`, rekao je Tomašević.

Dodao je da je cilj izložbe da prikaže kulturno i historijsko nasljeđe koje je od neprocjenljive vrijednosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije