Pozornica

Zabavnim i edukativnim komadima nastavljen festival pozorišta za djecu

Zabavnim i edukativnim komadima nastavljen festival pozorišta za djecu
Foto: Promo | Zabavnim i edukativnim komadima nastavljen festival pozorišta za djecu
Nevena Maksimović Nevena Maksimović

BANJALUKA - Program Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS nastavljen je i danas, uz graju mališana, ali i poučne priče sa scene. U prijepodnevnim časovima danas je ponovo igran komad "Vjetar" u izvedbi teatra "Smijeh", koji je u Banjaluku došao čak iz Njemačke.

Predstava govori o tužnom vjetru koji nije naišao na odgovor i pomoć svoje starije braće, sjeveroistočnog i jugozapadnog vjetra. Priča autora i reditelja Torstena Gesera govori o tome kako mali tužni vjetar pronalazi sreću u zimi i proljeću.

Prateći program festivala nije ništa manje zanimljiv, pa je u utorak veče predstavljena knjiga "Medna kaša grofice Berte" Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića. Ova knjiga u izdanju DP RS objavljena je u decembru 2020. godine, a povod za njeno štampanje je predstava "Koboldi", u režiji Todora Valova.

Svim banjalučkim školama odmah po objavljivanju pozorište je poklonilo po 10 primjeraka za njihove biblioteke, čime se dvosmjernost škola - teatar u obrazovanju i sticanju važnih navika ostvarila u potpunosti.

Nakon promocije knjige, mališani, ali i njihovi roditelji, su imali priliku da pogledaju predstavu "Korak po korak do čiste planete" u režiji Peđe Gvozdića i u izvođenju Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca. Kroz zabavnu i edukativnu predstavu mališani su imali priliku da saznaju gdje da odlažu koje smeće i kako da ga maksimalno smanje u svakodnevnom životu.

Uz puno smijeha i zabave, heroji komada Ružica eko-ratnica i njen prijatelj Dino proveli su djecu kroz ovu priču.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije