Pozornica

"Zaplet" jači od korone

"Zaplet" jači od korone
Foto: A. Čavić | "Zaplet" jači od korone

BANJALUKA - Iako su ove godine otkazane gotovo sve kulturne manifestacije, Međunarodni festival glumca "Zaplet 12" dokazao je da je jači od virusa korona i otpočeo program u Gradskom pozorištu "Jazavac" izvođenjem monodrame "Naši dani" Radoslava Milenkovića.

Program pod nazivom "Zaplet intro" počeo je uz poštovanje svih epidemioloških preporuka, pa je tako u sali bilo svega 50 ljudi.

Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame koju je za ovdašnju publiku trebalo da igra i sinoć.

Riječ je o monodrami rađenoj po satirama Radoja Domanovića i poeziji Vladislava Petkovića Disa. Domanović je satire pisao za vrijeme Obrenovića, Dis je pjesmu "Naši dani" napisao za vrijeme Karađorđevića, a Milenković je premijerno izveo monodramu za vrijeme socijalizma, konkretno 17. maja 1984. godine, a svaka rečenica po svojoj aktuelnosti djeluje kao da je napisana u ovom  vremenu.

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva.

Glavni protagonista nam predočava surovu istinu o ljudima ogrezlim u vlasti -  od vojnog, do ministra policije - a bez konkretnih zadataka i zaduženja. U čekaonici kod jednog takvog susreće diplomiranog pravnika, koji ga ućutkuje kada ovaj glasno izgovori da bi on sada regularno trebalo da dobije posao.

Foto: A. Čavić
Foto: A. Čavić

Majstorskom glumom Milenković je iznio 38 likova, koji publiku nasmijavaju, ali i dovode do toga da se neminovno zapita: "Pa gdje mi to živimo?"

"Ono što smo mi osamdesetih čitali kao žestoku aktuelnu satiru na račun Obrenovića, vremenom se pokazalo da se svaka ignorantska, nemoralna, ulizivačka vlast upisuje u Domanoviće", pojašnjava Milenković, koji ne krije zadovoljstvo što je nakon višemjesečne pauze ponovo u pozorišnoj sali pred publikom.

"Igrao sam ovde početkom marta i to mi je bilo poslednje igranje pred mere uvedene zbog virusa korona. Sada pokušavamo da dokažemo da pozorište opstaje i podvig je ovo što su kolege iz Gradskog pozorišta 'Jazavac' napravile. Mi moramo da radimo i postojimo jer sve su prilike i svet je u takvom stanju da bi nas lako mogli zaboraviti", istakao je Milenković.

U okviru programa "Zaplet intro" sutra će od 20 časova na ljetnoj sceni "Jazavca" Zijah Sokolović izvesti monodramu "Međuigre 0-24", dok će takmičarski program festivala početi u subotu izvođenjem komada "Prah" "Altteatra" iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije