Pozornica

Zaštititi prvo ljudska bića pa onda granice

Zaštititi prvo ljudska bića pa onda granice
Foto: N.N. | Zaštititi prvo ljudska bića pa onda granice

SARAJEVO - Pred punom salom Narodnog pozorišta Sarajevo, glumci predstave "Otvoreni za sve", argentinske rediteljke Konstanse Markas, u subotu uveče otvorili su 58. izdanje Međunarodnog teatarskog festivala "Mess", na kojem će u narednih sedam dana sarajevska publika imati priliku da pogleda 23 predstave iz 17 zemalja svijeta.

Muzikom i plesom, komad "Otvoreni za sve", prisutne je proveo kroz živote evropskih Roma današnjice, te preko određene lepršavosti i humora ukazao na probleme i progovorio o predrasudama, klišeima, nesporazumima, diskriminaciji, siromaštvu i nasilju sa kojima se ova populacija suočava.

Spoj klasične teatarske igre i plesa trajao je nešto više od sat i po, a publika je mogla uživati u glumačkom performansu, odličnoj režiji i dramaturškom oblikovanju predstave, ali i u vanserijskoj scenografiji, koju takođe potpisuje rediteljka predstave.

Mnogobrojna sarajevska publika gromoglasnim ovacijama ispratila je glumačku postavu sa scene, što je bila odlična uvertira za nastavak festivala.

Prije izlaska glumaca na scenu, njemačka glumica bh. porijekla Vernesa Berbo održala je prigodan uvodni govor koji se primarno fokusirao na probleme migranata, a samim tim indirektno i Roma, kao naroda koji stalno mijenja mjesto stanovanja.

"Zaštitimo prvo ljudska bića pa onda granice. Proglašavam 58. festival 'Mess' zvanično otvorenim", riječi su kojima se Vernesa Berbo obratila publici, glumcima i organizatorima festivala. Dijeleći vlastitu izbjegličku sudbinu, ona je naglasila da izbjeglice nisu problem već poklon za svaku zemlju i da sa sobom donose nova iskustva, snagu, inspiraciju i borbeni duh.

Obraćanju glumice prethodio je performans Belme Alić, koja je izvela sonatu za violončelo solo, jednog od najpoznatijih kompozitora druge polovine 20. vijeka, Mađara Georgija Šandora Ligetija, koji je i sam kao izbjeglica uspio izbjeći logor i emigrirati u Beč.

Predstava "Otvoreni za sve", kako su pojasnili organizatori, zvanično je otvorila ovogodišnji "Mess" i zbog samog njenog naziva. Imenom ove fenomenalne dramske igre, objašnjeno je, nastojano je poručiti publici da je teatar mjesto koje je otvoreno za sve, bez obzira na naše međusobne razlike.

  • 58 – festival
  • 23 – predstave
  • 17 – zemalja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije