Pozornica

Završen Festival pozorišta "Ljubica" u Gradišci

Završen Festival pozorišta "Ljubica" u Gradišci
Foto: Milan Pilipović | Završen Festival pozorišta "Ljubica"

GRADIŠKA – Dodjelom nagrada najboljim glumcima i predstavama, u Gradišci je u subotu naveče završen Drugi festival pozorišta Republike Srpske „Ljubica“.

Nagradu „Ljubica“ za najbolju glumicu festivala dobila je Bojana Milanović, za ulogu u predstavi “Pjevanje i ćutanje Sofke Nikolić” Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

Najbolji glumac, prema odluci žirija kojim je predsjedavala Nataša Drakulić je Ljubiša Savanović, član Pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke za ulogu u predstavi “Istina”.

Nagradu žirija za najbolju predstavu dobilo je pozorište “Semberija” za predstavu “Pjevanje i ćutanje Sofke Nikolić” a nagrada publike Pozorište “Prijedor” za predstavu “Kauboji”.

"Ova nagrada ima specifičnu težinu. Vjerujem da ćemo, na sljedećim festivalima, novim predstavama astvariti još bolju komunikaciju sa publikom, tojest sa vama. Festival je izvanredan i nama je bila čast učestvovati na njemu", kazao je Srđan Knjeginjić, direktor Pozorišta “Prijedor”.

Zlatan Vidović, glumac i direktor Gradskog pozorišta “Gradiška” kazao je da ovaj, drugi festival, smatra veoma uspješnim.

“Publika je svake večeri ispunila sva mjesta u dvoranama. Karte su razgrabljene, aplauzi su nas ohrabrili i podržali našu pozorišnu magiju. Srećni smo zbog dobrih predstava, odličnih glumaca i podrške gardske uprave, ustanova kulture grada na Savi i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske", kazao je Vidović.

Festival je zatvorio gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, rekavši da su kultura a time i pozorište, kao najviši stepen umjetnosti, postavljeni na važno mjesto u ovoj sredini.

"Velika mi je čast da vam se obratim i sumiram rezultate sedmodnevnog pozorišnog događaja koji je naš grad svrstao u pozorišne centre. Gradiška ima pozorišni potencijal da organizuje festival i pokaže tradiciju u kulturi i umjetnosti. Spuštamo zavjesu na Drugi festival “Ljubica” a počinjemo pripreme za treći, u maju naredne godine", kazao je gradonačelnik Adžić.

U revijalnom dijelu festivala, na završnoj večeri,  u “Kulturnom centru“, beogradski glumci Vuk Kostić i Sloboda Mićalović izveli su predstavu "Dječije povrede".

Podsjećamo, na Festivalu pozorišta Republike Srpske “Ljubica” u Gradišci nastupili su Narodno pozorište Republike Srpske, Gradsko pozorište “Jazavac”, Gradsko pozorište “Gradiška”, Pozorište “Semberija” iz Bijeljine i Pozorište “Prijedor”. Na otvaranju festival, glumac Zlatan Vidović izveo je monodrama “Povratak”.

"Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa gradskom upravom grada Gradiška, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, te drugim ustanovama i preduzećima, organizatori su festivala “Ljubica” u znak sjećanja na prvu profesionalnu glumicu u Bosni i Hercegovini Ljubicu Lazić Stefanović iz Gradiške", kazao je za “Nezavisne novine” Bojan Vujinović, gradski menadžer.

Osim takmičarskog programa i revijalne predstave, u okviru festivala organizovani su okrugli stolovi sa glumcima, rediteljima i drugim članovima različitih timova, sa poznatim iz svijeta filma za studente i učenike studija glume, te svakodnevni koncerti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije