Pozornica

Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu: "Orfej" na pobjedničkom prijestolu

Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu: "Orfej" na pobjedničkom prijestolu
Foto: Ilustracija | Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu: "Orfej" na pobjedničkom prijestolu

BANJALUKA - Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu "Banjaluka 2018" pripala je predstavi "Orfej" Dečjeg pozorišta Subotica, saopšteno je u petak uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS), kuće u čijoj je organizaciji održan festival. Plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, uručila je Todoru Valovu, reditelju predstave.

"Drevni mitovi i danas žive, da podsjećaju  kako u svakom čovjeku postoji djelić božanskog nadahnuća, talenta ili vještine", dio je obrazloženja žirija koji su činili: Jaroslav Antonjuk, reditelj i direktor Teatra glumca i lutke iz Lomže Poljska, Alek Rodić, glumac i direktor Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, Srbija, i Rade Simović, dramaturg i teatrolog iz Banjaluke.

Pored glavne, žiri je dodijelio i nagradu za najbolju režiju, koja je pripala Jaroslavu Kilianu za režiju predstave "Krojačeva nit" Teatra "Lalka" iz Varšave. Ovoj predstavi pripala je takođe nagrada za najbolju originalnu muziku koju je radio Bartoš Blahura, dok je nagrada za najbolju scenografiju pripala Nataliji Gočevoj za scenografiju u predstavi "Princezin rođendan" Pozorišta za decu Kragujevac.

Specijalna nagrada za savremeno dramaturško oblikovanje teksta dodijeljena je predstavi "Prodavnica igračaka" Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora.

Ravnopravne glumačke nagrade žiri je dodijelio Robertu Brahamu Čavezu za ulogu u predstavi "Prijateljstvo" Teatra Kanikula lutke iz Kvecaltenanga, Gvatemala, potom Sari Alevi za ulogu u predstavi "Ljepotica i Zvijer" Stivalaćo teatra, Venecija, Italija, Zlatku Viciću za ulogu u predstavi "Vanda Lavanda" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska, te Biljani Radenković za ulogu u predstavi "Cveće male Ide" Pozorišta lutaka Niš.

Peta glumačka nagrada pripala je ansamblu Državnog lutkarskog pozorišta Sliven, Bugarska, za kolektivnu igru  u predstavi "Dragon - Zmaj".

Žiri je u periodu od 7. do 12. oktobra imao priliku da pogleda 13 takmičarskih predstava iz deset zemalja: Rusije, Crne Gore, Hrvatske, Gvatemale, Italije, Bugarske, Poljske, Srbije i Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Pored takmičarskog dijela programa na ovogodišnjem festivalu publika je pogledala i četiri predstave u pratećem programu.

U čast nagrađenih, na zatvaranju festivala i ove godine nastupilo je Pozorištance "Puž" s predstavom "Mačka u čizmama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije