Pozornica

Završen festival u Trebinju: Najbolja trstenička predstava "Pomorandžina kora"

Završen festival u Trebinju: Najbolja trstenička predstava "Pomorandžina kora"
Foto: N.N. | Završen festival u Trebinju: Najbolja trstenička predstava "Pomorandžina kora"

Predstava "Pomorandžina kora" Trsteničkog pozorišta proglašena je najboljom predstavom sinoć završenog 64. Festivala festivala u Trebinju.

Pored najvećeg festivalskog priznanja, “Zlatne maske”, koju je ansambl iz Trstenika osvojio po izboru stručnog žirija festivala, "Pomorandžinu koru" je najboljom proglasio i žiri publike.

Zlatnom maskom nagrađena je i kostimografija "Pomorandžine kore", koju potpisuje Jelena Jović.

U obrazloženju žirija koji je ove godine radio u sastavu - Božidar Zečević, dramaturg i reditelj, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar – navedeno je da se ostvarenje iz Trstenika, kao najbolje na festivalu, nagrađuje za harmonizaciju brojnih teatarskih iskustava u stvaranju izuzetne predstave.

Četiri Zlatne maske su pripale i ansamblu iz Bečeja koji su izvodili predstavu "Policajci", za koju je reditelj Igor Pavlović dvostruko prvonagrađen, za najbolje rediteljsko ostvarenje i scenografiju, a Zlatne maske su dodijeljene za najbolju žensku ulogu Gordani Adamov, te ansamblu za najbolju kolektivnu igru.

Zlatna maska za najbolju mušku ulogu pripala je Dimetu Kocevskom iz predstave "Ne igraj na Engleze" /"Ne se kladi na Englezi"/ Teatra pri Domu kulture "Ivan Mazov-Klime" iz Kavadaraca.

Obje Zlatne maske za epizodne uloge, mušku i žensku, otišle su Bjelopoljskom pozorištu, Vladu Tomoviću i Sanji Ćirović, partnerima u predstavi „Vlast i njena opozicija“.

Zlatna maska za najbolju autorsku muziku dodijeljena je kompozitoru Zoranu Šugiću za muziku u predstavi "Mali Agaton" DIS- Pozorišta mladih iz Banjaluke.

Žiri je dodijelio i dvije diplome 64. Festivala festivala i to za scensku bravuru u tumačenju scenskog lika Vladimiru Saramdžiću iz predstave "Art" Gradskog pozorišta Trebinje, te za kolektivni napor u istraživanju teatarske istine – DIS - Pozorištu mladih Banjaluka za predstavu "Mali Agaton".

Podsjećajući na predstave koje su Trebinjci ove godine mogli da pogledaju na smotri najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona, festival je u ime pokrovitelja Grada Trebinja svečano zatvorila načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, istakavši da je zatvaranje samo privremeno, a zavjese se ne zatvaraju do kraja, čekajući narednu godinu.

Prije svečanog proglašenja na sceni Kulturnog centra izveden je dramski prikaz o Velikom ratu na području Kosova i Metohije "Jedini put", iz produkcije Srpskog kulturnog kluba „Serbika“ Gnjilane i Doma kulture Gračanica, u kojem je učestvovao i trebinjski Gradski KUD "Alat", a uoči predstave je otvorena i izložba "Festival u objektivu", kojom je Foto kino klub Trebinje fotografijama ispratio sva festivalska ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije