Pozornica

Završen festival "Ljubica" tokom kojeg je Gradiška živjela pozorišne dane

Završen festival "Ljubica" tokom kojeg je Gradiška živjela pozorišne dane
Foto: N.N. | Završen festival "Ljubica" tokom kojeg je Gradiška živjela pozorišne dane

Predstavom “Hasanaginica”, završen je festival pozorišta Republike Srpske “Ljubica”.

Novinarsko pero ne može ni blizu da opiše emocije koje su vladale proteklih pet dana koliko je trajao prvi festival pozorišta u Gradišci. Emocije su nastajale u maloj sali Kulturnog centra Gradiška, pa se dalje prenosile na komšije, prijatelje, porodicu i one razgovore uz kaficu.

Gradiška publika je imala priliku da pogleda predstave Kasapa, Piksija i drugih glumačkih imena, a sve zahvaljujući entuzijazmu nekoliko ljudi, među kojima je direktor Gradskog pozorišta Gradiška, Zlatan Vidović. Vidović je nastavio graditi pozorišnu priču svog prezimenjaka Draška, koji je gradiško pozorište, po svemu sudeći stavio na zdrave noge.

Tako su večeras pored prelijepe predstave dodijeljene i nagrade. U kategoriji najbolja glumica, nagrada je otišla u ruke Slađane Zrnić, koja je glumila u predstavi “Gospođica“. Zrnićeva je istakla da joj je ova nagrada posebno draga i zbog činjenice da je poznavala našeg pokojnog glumca Draška Vidovića. Uz ovu nagradu, birao se i najbolji glumac, a tu titulu ponio je Aleksandar Stojković Piksi. Za njega je ovo praznik kulture u Gradišci, koje se, kako kaže sjeća još od 1999. godine, kada je ovdje prvi put glumio.

“Ovaj festival je zaista funkcionisao dobro i porkiven je medijski, te je sve bilo onako kako dolikuje jednom festivalu. Ovo je praznik za Gradišku i praznik za Republiku Srpsku, jer bez kulture nam nema spasa. Nema tu ni ekonomije, ni ničega, vi kada pridobijete ljude da dolaze u pozorište, onda oni neće da budu blesavi, da bacaju smeće, da se svađaju s komšijom i biće plemenitiji. Gradiška je ne samo večeras nego i ’99. godine pokazala da pozorište ovdje ima budućnost, kada sam prvi put ovdje nastupio sa pokojnim Draškom i Žarkom Milivojcem, te ostalima.”

Uz ove dvije nagrade, dodijeljena je i treća, nagrada najbolja predstava, koju je dobila predstava “Gospođica”. Ovu nagradu je dodijelio stručni žiri ali i gradiška publika, koju je predstavljao tročlani žiri na čelu sa Radanom Stanišljević, Svjetlanom Paunesku i Žarkom Milivojcem.

Koliko je truda uloženo u čitavu priču najbolje se vidi na licu direktora Gradskog pozorišta Gradiška, Zlatana Vidovića, koji je istakao kako je ovo samo početak i da već sutra počinju pripreme za “Ljubicu 2024”.

“Jedina riječ za ovaj festival je pobjeda. Mislim da smo pobijedili na ovom festivalu u svakom smislu, kako kulture i posjećenosti, tako i novih iskustava i razmjene energija. Institucije imaju sluha za ovu priču, a na nama je da im to adekvatno predočimo i nametno. Nema stajanja, urađen je veliku posao i mi ćemo već sutra sjesti i krenuti s pripremama za “Ljubicu 2024″.”

Predstava Hasanaginica

Na kraju ne treba ostati dužan i nekoliko riječi o predstavi “Hasanaginica”, posljednjoj predstavi koja je igrana u sklopu festivala “Ljubica” u Gradišci.

Gradsko pozorište “Semberija” i Narodno pozorište Republike Srpske su zajednički izveli ovu predstavu čiji je autor Ljubomir Simović, a u režiji Dušana Tuzlančića.

Gradiška publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila ovu predstavu, koja je puna dva časa držala pažnju u prepunoj maloj sali Kulturnog centra Gradiška. Ova predstava je prvi put na festivalu, a po riječima režisera Dušana Tuzlančića predstava živi paralelnim životom u tri grada, Novom Sadu, Bijeljini i Banjoj Luci.

Rezultat produkcionog povezivanja Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u kojoj glavne uloge tumače gostujući glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, predstava “Hasanaginica” prepoznata je kao značajan pozorišni, umjetnički poduhvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije