Pozornica

Zijah Sokolović režira u DP RS

Zijah Sokolović režira u DP RS
Foto: N.N. | Zijah Sokolović režira u DP RS

BANJALUKA - U Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) već su počele pripreme za nove predstave čije premijere i ansambl i publika iščekuju sa jednakim nestrpljenjem.

Tako će mališani imati priliku da uživaju u komadu "Svirano de Beržerak" Igora Bojovića, koji režira Jug Radivojević, a prva proba zakazana je za 23. januar. U predstavi igraju Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Ana Anđelić, Dragan Vučić, Dragan Banjac i Saša Terzić, scenografiju potpisuje Berina Šuščević, a kostimografiju Jelena Savić. Jug Radivojević je u DP RS režirao predstave "Petar Pan", "Orlovi rano lete" i "Tom Sojer", a može se očekivati da će i njegov četvrti projekat sa banjalučkim glumcima biti projekat s kojim će Dječije pozorište uspješno započeti produkciju 2020. godine.

Inače, Radivojević je ovu predstavu režirao i u Pozorištancetu "Puž" u Beogradu, a komad obiluje scenama zabune, jurnjave, a tu su i neizbježna burleskna mačevanja.

"Paralelno sa pripremama za 'Svirana de Beržeraka', u Banjaluku je doputovao i Zijah Sokolović, čija premijerna predstava se očekuje u aprilu ove godine. Zijah Sokolović prvi put će režirati u Banjaluci, a riječ je o predstavi 'Kako je djevojčica spasila drvo' Selme Parizi. Na jučerašnjem sastanku sa tehničkim sektorom DP RS usaglašeni su svi detalji produkcije, kako bi skorašnji rad sa glumcima bio operativniji", naveli su u DP RS.

Uz Radivojevića i Sokolovića, spreman je i treći rediteljski rukopis. Riječ je o predstavi "Ružno pače", koje će na scenu DP RS postaviti Aleksandra Spasojević.

"Ružno pače" je priča o nevoljama i patnjama malog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijezdu. Odmah na početku je obilježen kao drugačiji i tu počinju svi njegovi problemi. Pače biva omalovažavano na razne načine i zlostavljano. Sve tri predstave biće premijerno izvedene u prvoj polovini 2020. godine, kako bi ansambl DP RS uspješno odgovorio pozivima na međunarodne festivale u maju i septembru, kojima će braniti status najnagrađivanijeg teatra u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije