Pozornica

Zlatna pahuljica kanadskom filmu Industrijski pejzaži

SARAJEVO - Kanadski film "Industrijski pejzaži" autorke Dženifer Bejčvol jednoglasnom odlukom žirija 3. međunarodnog festivala ekološkog filma "Eko Oko", završenog u nedjelju, osvojio je prvu nagradu u konkurenciji 17 prikazanih filmova.

U obrazloženju žirija navodi se da se ovaj film nametnuo svojom estetikom i snagom poruke, pejzažima, totalima zagađenja, čime je potvrdio pitanje u motu Festivala: "Šta sad?"

Film "Industrijski pejzaži", koji je na Filmskom festivalu u Torontu proglašen najboljim kanadskim dokumentarnim filmom, slijedi fotografa Edvarda Burtinskija kroz Kinu dok snima dokaze i efekte masivne industrijske revolucije. Sekvencama koje zaustavljaju dah, kao što je beskrajna tvornica, čime se ostvaruje posredan uticaj na planetu, svjedoči o centrima industrijskog razvoja i zatrpavanju zemlje njenim otpadom.

Većinom glasova žirija "Srebrnu pahuljicu" osvojio je film "Pjesnik losos" španske rediteljke Sabrine Gitar, dok je, takođe većinom glasova, "Bronzanu pahuljicu" dobio bh. autor Nisvet Hrustić za film "Poseban krug".

"'Pjesnik losos' je poetski, neobičan film o neobičnom čovjeku, slikaru i pjesniku, o čovjeku koji ustanovljava religiju posvećenu ribi lososu kojoj prijeti istrebljenje", naveo je žiri.

Žiri u sastavu Slaviša Mašić, profesor Vladimir Beus, pomoćnik ministra u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH Mehmed Cero, autor niza nagrađivanih filmova o ekologiji Dino Kasalo i inovator Nedžad Begović izrazio je zadovoljstvo kvalitetom prikazanih filmova.

Direktor festivala Ibrahim Spahić zahvalio je Upravnom odboru, direkciji i žiriju na vrhunski organizovanom i realizovanom festivalu, čime su stečeni uslovi da sljedeći, 4. međunarodni festival "Eko Oko" u martu 2011. predstavi još kvalitetnije filmove i okupi još više publike.

Posebnu zahvalnost Spahić je izrazio generalnom pokrovitelju festivala - Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, te Ambasadi SAD, koja je omogućila projekciju najnovijih američkih ekoloških filmova u specijalnom programu.

Posljednjeg dana festivala prikazana su tri filma u takmičarskoj konkurenciji: "Čuvari zemlje", "Pogrešan krug" i "Bašta lotosa", te ostvarenje Ratka Orozovića "Biseri Drine, sjaj koji blijedi" u posebnom programu.

Potonji film dobio je specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Moskvi za izrazite umjetničke kvalitete i profesionalnost za tretiranje ekoloških tema.

Na festivalu u Moskvi prikazano je 260 filmova iz preko 50 zemalja svijeta.

Film, koji je nastajao četiri godine, govori o bh. riječnoj ljepotici, jedinoj rijeci koja nema izvora, spaja tri zemlje, ali i o zagađenjima kojima je izložena.

"Od Drine živi veliki broj ljudi, ali isti ti ljudi je i zagađuju i bacaju u nju sve, od najlonskih kesa do starih frižidera, pa čak u nju 'zaluta' i poneki automobil. Drina sve to u sebe guta i ako ikada progovori, biće to čudan govor", kazao je Orozović.

U okviru festivala "Eko Oko" ukupno je prikazan 21 film, od kojih je 17 iz devet zemalja svijeta bilo u konkurenciji za nagradu.

Festival ima za cilj da podstakne drugačiju organizaciju života, te da prenese poruku da pojedinac može mnogo doprinijeti u zaštiti svoje okoline.

Uspavana savjest

Film bh. autora Nisveta Hrustića, koji je osvojio treće mjesto na festivalu "Eko Oko", bavi se pitanjima stanja smetljišta, rijeka, livada i šuma u BiH, ali i time šta o svemu kažu naučnici i obični ljudi.

"'Pogrešnim krugom" pokušava se skrenuti pažnja javnosti na drsko uništavanje prirode u našoj zemlji, uz nadu da će se probuditi uspavana savjest svih koji vjeruju da s njima svijet završava", naveo je Hrustić.

Žiri festivala svoju odluku obrazložio je riječima: "Hrustić gotovo samostalno, finansirajući filmove u krugu svoje porodice i prijatelja, postiže kvalitetne igrano-dokumentarne video-radove sa ekološkim porukama, što je za svaku pohvalu, a ovoga puta i za nagradu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije