Pozornica

"Zlatni platan" Ljiljani Blagojević i Igoru Galu

"Zlatni platan" Ljiljani Blagojević i Igoru Galu
Foto: Ilustracija | "Zlatni platan" Ljiljani Blagojević i Igoru Galu

Peti Festival mediteranskog i evropskog filma "Trebinje 2017" održaće se od 7. do 13. avgusta na Ljetnoj sceni Kulturnog centra, a Savjet festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskom filmu "Zlatni platan" bude dodijeljen glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.

Tokom svoje bogate glumačke karijere Ljiljana Blagojević ostavila je podjednako značajan trag u teatru, filmu i na televiziji.

Najznačajnije uloge ostvarila je u filmovima "Sjećaš li se Doli Bel", "Miris dunja", "Miris kiše na Balkanu", "Nož", "Sinovci", "Zavet", "Večernja zvona", "Lager Niš", "Granica"...i TV serijama "Kraj dinastije Obrenović", "Bolji život", "Doktorka na selu", "Policajac s Petlovog brda".

Igor Galo, jedan je od najzastupljenijih glumaca sa teritorije bivše Jugoslavije u stranim koprodukcijama.

Najznačajnija je svakako uloga u filmu "Željezni krst" Sema Pekinpoa, dok mu je uloga u filmu "Most" gdje igra Bambina i čuvena pjesma "Bella ciao" donijela nezapamćenu popularnost u Kini.

Veoma je značajna i njegova uloga u filmu "Akcija stadion", oskarovca Dušana Vukotića, ali ništa manje zapažene nisu ni uloge u filmovima "Doktor Mladen", "Valter brani Sarajevo", "Maškarada", "Imam dvije mame i dva tate"...

Kao reditelj najponosniji je na svoje filmove "Navijač" i "Aoj Liko", a u proteklih 20 godina sa suprugom Mirjanom posvetio se humanitarnom radu uglavnom vezanom za područje Like.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 filmova u nekoliko programskih celina: Mediteranski film, Evropski film, Novi srpski film i Hercegovina na filmu.

U okviru festivala biće održana i filmska radionica koju će voditi filmski kritičar i publicista Milan D. Špiček, direktor fotografije Radoslav Vladić i reditelj Petar Stanojlović.

Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017” oganizuju Tangram Centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje u saradnji sa Alpe Adria Culture Network, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije