Vizuelna umjetnost

"Nevesinjska olimpijada" cilja listu UNESCO-a

"Nevesinjska olimpijada" cilja listu UNESCO-a
Foto: N.N. | "Nevesinjska olimpijada" cilja listu UNESCO-a

TREBINJE - Izložbom "Nevesinjska olimpijada", koja je otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju, ozvaničen je početak promotivne kampanje za nominaciju ove tradicionalne kulturno-sportske manifestacije kao narodne prakse na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva UNESCO-a.

Izložba je na dvadesetak panoa predstavila istorijat "Nevesinjske olimpijade",  kroz sačuvanu arhivsku građu, novinske tekstove i fotografije, a prikazani su i pehari i medalje koji su dodjeljivani u pojedinim disciplinama.

Među izloženim eksponatima, posebno vrijedan je prvi plakat za konjičke trke iz 1891. godine, koji se čuva u crkvenoj arhivi u Nevesinju.

Prikazan je i dokumentarni film o "Nevesinjskoj olimpijadi", koji je snimljen upravo za potrebe nominacije na listu UNESCO-a.

Izložbu je pripremila etnolog trebinjskog muzeja Božana Đuzelović, uz pomoć Dragomira Grahovca, novinara i direktora Radio Nevesinja, Turističke organizacije opštine Nevesinje, opštine Nevesinje i Muzeja Hercegovine u Trebinju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Trebinja i opštine Nevesinje.

Otvarajući izložbu, pomoćnik za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Tanja Đaković je podsjetila da su na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a već mjesto našle dvije tradicije iz Republike Srpske - zmijanjski vez i branje trave ive.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kazao je da je "Nevesinjska olimpijada" stara gotovo koliko i ustanička borba za slobodu, te da ona obilježava istoriju ove hercegovačke opštine u posljednjih skoro vijek i po, gdje se na istim borilištima nadmeću profesionalni sportisti i obični hercegovački težaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije