Vizuelna umjetnost

AP dobitnik Pulicerove nagrade za reportažnu fotografiju

AP dobitnik Pulicerove nagrade za reportažnu fotografiju
Foto: Tanjug/AP | AP dobitnik Pulicerove nagrade za reportažnu fotografiju

Pulicerova nagrada za reportažnu fotografiju pripala je američkoj agenciji Asošijejted pres zbog prikaza života u dijelu Kašmira, koji je pod kontrolom Indije.

AP je nagradu dobio za fotografije koje su 2019. napravili Dar Jasin, Muhtar Kan i Čani Anad, a na kojima se vide scene protesta, tuge i molitve, kao i trenuci tišine u vrijeme kada je izgledalo kao da nasilje nije blizu.

"Zahvaljujući timu u Kašmiru svijet je mogao da vidi dramatičnu eskalaciju duge borbe za nezavisnost regiona", rekao je predsjednik i izvršni direktor AP Geri Pruit.

AP navodi da su reporteri da bi napravili fotografije i prikazali svakodnevni život u Kašmiru često bježali od policijskih i vojnih snaga, ali i razbjesnjelih grupa, te da su se ponekad krili u domovima stranaca.

Agencija je izabrana i za finalistu Pulicerove nagrade za fotografiju u kategoriji udarne vijesti za pokrivanje nasilnih protesta na Haitiju.

Njeni fotografi Dije-Nalio Šeri i Rebeka Blekvel prikazali su nezadovoljstvo i gnjev naroda i nasilne proteste zbog korupcije, lošeg upravljanja i naglog ekonomskog pada u vrijeme kada su međunarodni mediji u velikoj mjeri ignorisali nevolje građana Haitija.

Ovo je AP-ova 32. Pulicerova nagrada za fotografiju, a ukupno 54. Pulicerova nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije