Vizuelna umjetnost

Akcija za posjetioce svih generacija: "Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH"

Akcija za posjetioce svih generacija: "Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH"
Foto: Ustupljena fotografija | Akcija za posjetioce svih generacija: "Četvrtkom izlazimo u Zemaljski muzej BiH"

SARAJEVO - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od 30. novembra pokreće akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", čiji je cilj da se popularizuje posjeta ovoj kulturnoj instituciji tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo.

Tako će, kako je saopšteno iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, svakog četvrtka do marta naredne godine posjetioci od 18.30 do 22 časa moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima muzeja.

"A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiocima. Pored impresivnih stalnih postavki na Odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke, u Zemaljskom muzeju BiH trenutno su postavljene i dvije gostujuće izložbe", navedeno je u saopštenju.

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" prezentuje arheološki materijal ranosrednjovjekovnog perioda sa područja kontinentalne Hrvatske, sa kratkim tekstualnim osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja,  a posebno je zanimljiva atraktivna postavka "NINGYŌ: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka", koju Zemaljski muzej BiH organizuje sa Japan Foundation i Ambasadom Japana.

Ovog četvrtka posjetioce će dočekati i nova svjetlosna instalacija u sklopu Festivala svjetla Sarajevo - Bosanski ćilim, a ovaj jedinstveni "komad umjetnosti" načinjen je po uputama stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH u radionici MK Illumination u Turskoj.

"Bitno je napomenuti i kako je MK Illumination, u saradnji sa naučnicima Zemaljskog muzeja BiH, specijalno za Festival svjetla Sarajevo načinio i uvećanu repliku - svjetlosnu instalaciju čuvenih Glasinačkih kolica, jednog od najbitnijih artefakata iz željeznog doba pronađenih na tlu Bosne i Hercegovine. Originalna kultna kolica nalaze se u Beču, a po jednu repliku dobili su Zemaljski muzej BiH i Općina Sokolac, na čijem prostoru je predmet pronađen i čiji grb krasi upravo motiv Glasinačkih kolica", pojašnjeno je iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Izlazak četvrtkom u Muzej, navedeno je dalje, namijenjen je posjetiocima svih generacija, kako građanima, tako i turistima koji Sarajevo posjećuju u vrijeme zime, stoga ulaznica kupljena četvrtkom za Festival svjetla Sarajevo vrijedi i za obilazak muzejskih postavki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije