Vizuelna umjetnost

Aktivisti prosuli supu na Moneovu sliku (VIDEO)

Aktivisti prosuli supu na Moneovu sliku (VIDEO)
Foto: Screenshot/X | Aktivisti prosuli supu na Moneovu sliku (VIDEO)

Dvoje klimatskih aktivista prosuli su supu na sliku francuskog impresioniste Kloda Monea u Muzeju lijepih umjetnosti u Lionu.

Oni su ušli u muzej i gađali Moneovu sliku "Proljeće" iz 1872. godine na kojoj je prikazana mlada žena koja čita knjigu u polju. Slika je poznata i pod imenom "Žena koja čita". Slika je zaštićena staklom, saopšteno je iz Muzeja.

@brutamerica

Two activists have thrown soup at a Claude Monet painting in France. They belong to the same group that threw soup at the “Mona Lisa” recently.

♬ original sound - Brut.

Ovaj napad supom izveli su članovi grupe "Riposte alimentare" koja se zalaže za mjere protiv klimatskih promjena i za održivu poljoprivredu. "Ovo proljeće biće posljednje koje ćemo vidjeti ako ne budemo reagovali", rekli su aktivisti, koje je privela francuska policija. Sličan "napad", grupa je izvela prije dvije sedmice supom od tikve na "Mona Lizu" Leonarda Davinčija u Luvru u Parizu, prenosi Srna. Gradonačelnik Liona Gregori Duse osudio je aktiviste zbog napada na listu, ali je dodao da su njihove zabrinutosti "legitimine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije