Vizuelna umjetnost

Aleksandra Kuzmanović slikama prikazuje toplinu kućne atmosfere

Aleksandra Kuzmanović slikama prikazuje toplinu kućne atmosfere
Foto: Borislav Brezo/Banski dvor | Aleksandra Kuzmanović slikama prikazuje toplinu kućne atmosfere

BANJALUKA - Izložba slika i crteža "Okolo" akademske slikarke Aleksandre Kuzmanović otvorena je u utorak veče u Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. U ime Banskog dvora prisutnima se obratio direktor ove institucije Mladen Matović, a izložbu je otvorila profesorica Akademije umjetnosti u Banjaluci Borjana Mrđa.

Nekoliko riječi prilikom otvaranja kazala je i sama autorka izložbe.

"Ovo mi nije prva samostalna izložba, ali se osjećam kao da jeste. Emocije su mi takve kao da se sve dešava prvi put. Za svoj izraz koristim različite medije, a ovaj put se predstavljam slikama i crtežima rađenim grafitom i tušem. Olovka je dosta praktična, nju često nosim sa sobom i imam mnogo crteža olovkom. Rad s uljem sam zavoljela na trećoj godini studija, a prije toga sam imala neki otpor prema ovoj tehnici. Kada sam upoznala izdržljivost ulja, sada mi je postalo najzanimljivije za rukovanje", kazala je Aleksandra Kuzmanović i dodala da su motivi na crtežima lični, ali je tema univerzalna.

Autorka je zaključila da je na slikama prikazala toplinu kućne atmosfere. Ona je sebe i svoj rad predstavila u nekoliko rečenica.

"Svoj na svome. Zanimaju me mjesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), 'čovjekova mjesta', prostori, rituali (tradicija) i međusobni odnos svega toga. Generalno se izražavam u raznim tehnikama, u ovom slučaju je u pitanju grafit i tuš", kaže Kuzmanovićeva.

Umjetnica ističe da je rad nekad zadovoljstvo, a nekad i nešto što liči na patnju.

"Intuitivno biram papir u odnosu na motiv, na primjer papir sa manje strukture dozvoljava grafitu da se sija te daje magijski efekat. Manje mastan papir 'pati' olovku. Ko se pati u procesu je. Tuš ne laže", navodi Kuzmanovićeva.

Aleksandra Kuzmanović rođena je u Tesliću 1997. godine, gdje završava srednju školu 2015. U jesen iste godine upisuje Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Smjer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađala je u klasi prof. Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi prof. Borjane Mrđe. Od treće godine studija izlaže samostalno. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije